Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Καντάρι -παλάντζα -πλάστιγγα.


Χρησιμότητα του ζυγού για τον άνθρωπο και την κοινωνία

Η χρησιμότητα του ζυγού σε όλα τα χρόνια της ύπαρξής του είναι καθοριστική. Ο ζυγός έχει άμεση σχέση με την οικονομία. Από τα αρχαία χρόνια οι άνθρωποι, θέλοντας να αποκτήσουν όλα τα αγαθά που τους χρειάζονταν, αντάλλασσαν συνεχώς προϊόντα μεταξύ τους. Πρόκειται για το λεγόμενο ανταλλακτικό εμπόριο, για το οποίο δεν χρησιμοποιούσαν νομίσματα καθώς δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμα. Έτσι παρουσιάστηκε η ανάγκη για τη δημιουργία μιας μηχανής που θα καθόριζε πόσο ζύγιζε το προϊόν που ήθελαν να ανταλλάξουν. Με αυτόν τον τρόπο η συναλλαγή γινόταν πιο δίκαιη. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και σήμερα δεδομένου ότι ανάλογα με το βάρος του προϊόντος καθορίζεται και η τιμή του, με τη διαφορά ότι σήμερα οι ζυγαριές έχουν εξελιχθεί και επιπλέον πληρώνουμε με νομίσματα.
Ο ζυγός είναι από τις λίγες μηχανές που δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν χρησιμοποιεί κάποιο καύσιμο για να λειτουργήσει, όπως για παράδειγμα πετρελαίο, το οποίο είναι επιβλαβές για το περιβάλλον και στο ότι ο άνθρωπος δεν τον χρησιμοποίησε με τέτοιο τρόπο ώστε να βγάλει όφελος εις βάρος των άλλων, αν εξαιρέσουμε τους εμπόρους οι οποίοι με διάφορους πονηρούς τρόπους καταφέρνουν να παρουσιάσουν το προϊόν πως ζυγίζει περισσότερο από ό,τι στην πραγματικότητα, έτσι ώστε οι αγοραστές να επιβαρύνονται οικονομικά. Επομένως ο ζυγός έχει μόνο θετικές επιπτώσεις.
Φανταστείτε μια μέρα χωρίς ζυγαριά. Δεν θα μπορούσαμε να ζυγιστούμε ώστε να ξέρουμε το βάρος μας και ανάλογα να φροντίσουμε και τη διατροφή μας, δεν θα μπορούσαμε να ζυγίσουμε τα προϊόντα που θα θέλαμε να αγοράσουμε με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε ακριβώς το βάρος τους άρα και το πόσο ακριβώς θα κόστιζαν, τα πειράματα και οι αναλύσεις δεν θα ήταν ακριβείς αφού δεν θα υπήρχαν οι εργαστηριακοί ζυγοί και γενικά δεν θα μπορούσαμε να ορίσουμε κανένα βάρος με ακρίβεια ώστε να βγει ένα πιο εύστοχο αποτέλεσμα.
 ¨ Στατέρι ή καντάρι (στατήρ ή ρωμαϊκός ζυγός). Το καντάρι, εξεταζόμενο σαν μοχλός, το υπομόχλιο του βρίσκεται στο μέσον του μοχλού και μάλιστα στο σημείο στήριξης του κανταριού. Έτσι από την μια υπάρχει ο σταθερός μοχλοβραχίονας του βάρους κι από την άλλη ο μοχλοβραχίονας του κινούμενου αντιβάρου με τις υποδιαιρέσεις. Η θέση του αντιβάρου, όταν ισορροπήσει ο ζυγός, προσδιορίζει το βάρος (για την ακρίβεια την μάζα) του υπό ζύγιση αντικειμένου. Οι γάντζοι -θέσεις στήριξης- του κανταριού είναι δύο. Χρησιμοποιώντας τον πλησιέστερο στο βάρος γάντζο, ζυγίζονται τα βαριά αντικείμενα (είναι οι λεγόμενες «βαριές» του κανταριού) και χρησιμοποιώντας τον άλλον ζυγίζονται τα ελαφρά (είναι οι «αλαφρές» του κανταριού)

¨ Παλάγκο. Ήταν το ξύλο με το οποίο στήριζαν στους ώμους το καντάρι με το υπό ζύγιση βάρος.
¨ Παλάντζα (από το βενετσ. palanza). Η αρχή λειτουργίας της είναι ίδια με αυτήν του κανταριού και ζύγιζε μικρότερα βάρη. Έχει σταθερό αντίβαρο και κινητό μοχλοβραχίονα αντιβάρου. Στο μεσοδιάστημα μεταξύ οκάς και κιλού, η παλάντζα έδειχνε και τις δυο ενδείξεις.
¨ Κανταράκι. Είναι ζυγός με ελατήριο και ειδικά ζυγός έλξης ελατηρίου. Είναι το δυναμόμετρο της φυσικής. Χρησιμοποιούνταν για μικρά και πρόχειρα ζυγίσματα.
¨ Πλάστιγγα. Λειτουργεί με σταθμά δεκαπλασιάζοντας ή εκατονταπλασιάζοντας την ονομαστική τους τιμή ή με κινητό βαρίδι.
υγός μονού δίσκου
 Ο ζυγός αυτός αντί για ένα δίσκο σε κάθε άκρο της δοκού έχει, στο ένα άκρο, ένα αντίβαρο και ένα δίσκο και ένα σύνολο από βάρη στο άλλο μέρος. Τα βάρη και στις δύο πλευρές εξισορροπούνται και όταν είναι να μετρηθεί κάποιο αντικείμενο τοποθετούνται και αφαιρούνται μέχρι να ισορροπήσει και πάλι.

Ηλεκτρονικός ζυγός Πηγή :Κούρτη Βασιλική.

3 σχόλια:

  1. Είχα μια εργασία στην τεχνολογία για το κανταράκι και πραγματικα με σώσατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ποια ειναι η ιστορικη εξεληξη του ομωσ πλιζ πητε

    ΑπάντησηΔιαγραφή