Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

κατοχη – αντισταση – εμφυλιος. η μαχη του μελιγαλα το 1944

Την τρίτη και τελευταία ημέρα της μάχης (15/09/1944) με πρωτοβουλία του διοικητή τάγματος του Μελιγαλά Διονύση Παπαδόπουλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των ταγματασφαλιτών στο σπίτι του Γ. Θεοφιλόπουλου. Πήραν μέρος και οι: Δ. Περρωτής, ο ταγματάρχης Π. Καζάκος, ο Περ. Μπούτος, ο Λυκ. Λατζούνης, ο παπάς Πούλος Παπαδόπουλος, κι άλλοι. Ο διοικητής τάγματος του Μελιγαλά πρότεινε έξοδο. Το μυστικό για έξοδο είχε διαρρεύσει. Ένας πανικός απλώθηκε στην κωμόπολη. Βλήματα όρμου έπεσαν πάνω στο σπίτι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Οι αναμενόμενες ενισχύσεις από το Στούπα δεν έφτασαν. Η σύσκεψη διαλύθηκε χωρίς απόδοση. Η κεραυνοβόλα επίθεση Πασακίδη είχε εκδηλωθεί και τα πράγματα πήραν το μοιραίο δρόμο τους.
Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ
Το επιτελείο του ΕΛΑΣ κατέληξε στην απόφαση, ότι ο Μελιγαλάς θα πέσει με τοπική επίθεση και κατάληψη του οχυρού του Άη Λια. Τη διεύθυνση της επιχείρησης ανέλαβε ο Κ. Πασακίδης με εθελοντές.
Η τελική επίθεση ξέσπασε ξαφνικά στις 11.30 πριν από το μεσημέρι. Καταιγιστικά πυρά από όλα τα πολυβόλα και το αντιαρματικό σφυροκοπούσαν το καμπαναριό και τις γύρω φωλιές πολυβόλων. Την ίδια στιγμή οι σαμποταριστές πλησίασαν και ανατίναξαν τα παγιδευμένα συρματοπλέγματα κι άνοιξαν έτσι περάσματα.
Αφηγείται Βασίλης Κλεφτόγιαννης: Το τμήμα αποδεκατισμένο έφτασε στη μάντρα και οι άντρες κόλλησαν επάνω. Κάποιος αντάρτης πέταξε μέσα στη μάντρα το μία νάρκη Ντερλεμάιν. Ένας ταγματασφαλίτης εκσφενδονίστηκε 5- 6 μέτρα ψηλά. Την ίδια στιγμή πετάξανε οι αντάρτες μερικές χειροβομβίδες στα χαρακώματα και καβαλήσανε τη μάντρα οι δικοί μας. Μέσα στην εκκλησία ήταν κρυμμένοι 2- 3 ταγματασφαλίτες με αυτόματα. Ώσπου να τους αντιληφθούμε και να τους εξοντώσουμε, μας σκότωσαν την τελευταία στιγμή το διμοιρίτη και τον καπετάνιο της διμοιρίας. Μέσα σε αυτή την κόλαση κινήθηκε ταχύτατα ο Κ. Πασακίδης με τους γενναίους του ως τον Άγιο Λια. Κατέλαβε το ύψωμα κι έστρεψε τα ταγματασφαλίτικα πυροβόλα προς την κωμόπολη. Ο Μπένος και ο Θεοφάνους προσπαθούν να αμυνθούν από τη μάντρα της ανατολικής πλευράς και να επιχειρήσουν αντεπίθεση. Ο πρώτος σκοτώνεται, ο δεύτερος εξαφανίζεται. Η αντίσταση παραλύει. Οι επιζώντες στα χαρακώματα συλλαμβάνονται. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν δαιμονισμένα. Οι ταγματασφαλίτες σηκώνουν λευκές σημαίες. Ο Μελιγαλάς έπεσε. Ένα τμήμα ταγματασφαλιτών υπό τον ταγματάρχη Καζάκο διέσχισε τον κάμπο ανάμεσα στο Σολάκι και τη Μερόπη και ξέφυγε προς Δερβένι- Σούλι. Ο διοιητής των ταγματασφαλιτών προσποιείται το νεκρό και τελικά φτάνει στο χωριό του Βρομόβρυση.          (όποιος γνωρίζει περισσότερα να μας ενημερώσει  να  ενημερωθεί το άρθρο με τον καλύτερο τρόπο).    
Πηγή: Δίολκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου