Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Πετιμέζι

Παρασκευή και χρησιμότητα
Το πετιμέζι είναι το σιρόπι που φτιάχνεται από το βρασμό του μούστου και αποτελεί μέρος της γαστρονομικής μας παράδοσης από αρχαιοτάτων χρόνων, αφού είναι μία από τις δύο γλυκαντικές ουσίες, η άλλη είναι το μέλι. Στην αρχαιότητα ο μούστος λεγόταν «οπός» και είχε διάφορες παραλλαγές αναλόγως με το πόσο βρασμένος και πυκνός ήταν.  
Η πιο εκλεκτή και ακριβή μορφή ήταν ο γλεύκος, από πολύ ώριμα και παραγινωμένα σταφύλια πριν να πατησει τα σταφύλια που μάζευαν από τα λίγα αμπέλια,


Στο χωριό μαςτα παλιά χρόνια πέραν από την παρασκευή του κρασιού
του ξυδιού και του τσίπουρου,
παρασκεύαζαν και πετιμέζι που το
χρησιμοποιούσαν σαν υποκατάστατο του
μελιού.
Το πετιμέζι το παρασκεύαζαν ως εξής:
Παίρνανε σταφύλια φρέσκα και τα
στύβανε. Βάζανε τον χυμό τους σε ένα
τσουκάλι και μέσα ρίχνανε 1 φλιτζάνι
στάχτη ή ασπρόχωμα  που είχανε δέσει μέσα
σε ένα καθαρό πανί. Βράζανε το μούστο με
τη στάχτη 20-30 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό
πού σχηματιζόταν και μετά τον
κατέβαζαν από την φωτιά και τον άφηναν
12 ώρες να κατασταλάξει. Σουρώνανε τον
μούστο από διπλό τουλουπάνι,
φροντίζοντας να μην μετακινήσουν το
κατακάθι του, τον βάζανε ξανά στη φωτιά
και τον αφήνανε να βράσει ώσπου να
πάρει χρώμα και να γίνει ένα πηχτό
σιρόπι. Αυτό ήταν το πετιμέζι το οποίο
χρησιμοποιούσαν για τηγανίτες,
μουστοκούλουρα και χαλβά.

1 σχόλιο:

  1. Καλα οποιος αξιζει να πω σιγχαριτιρια στον ιδρυτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή