Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Βρομοβρυσαίοι αγωνιστές του 1821

Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ υπηρέτησε στον Αγγλικό στρατό και πριν την επανάσταση μυήθηκε στη φιλική εταιρεία ασχολούμενος με την προετοιμασία του αγώνα και στη συνέχεια συμμετείχε στις περισσότερες μάχες της Πελοποννήσου υπό την αρχηγία του ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ, ΝΙΚΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥ, αδελφού του Παπαφλέσσα, και ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΑΙΩΝ. 
Στον Άγιο Φλώρο έδωσε μάχη με τους αραπάδες του ΙΜΠΡΑΗΜ σκοτώνοντας 50 και αιχμαλωτίζοντας 10. Το όνομά του είναι πρώτο στη κατάσταση των 34 Βρωμοβρυσαίων αγωνιστών, που υπηρετούσαν υπό των ΝΙΚΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟ ΦΛΕΣΣΑ (ΑΧΕΒ Φ.27). 
Αργότερα παντρεύτηκε τη Χρυσαυγή, κόρη του κοτσαμπάση ΘΟΔΩΡΟΥ ΠΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ. 
Το 1848 έλαβε μέρος στην εξέγερση της Μεσσηνίας, στον 3ο εμφύλιο σπαραγμό όπου επαναστάτησαν οι Γ. ΠΕΡΩΤΤΗΣ, ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑΣ και ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, στο αντιοθωνικό στασιαστικό κίνημα. 
   
Πηγή: Γιάννης Λύρας

2 σχόλια:

  1. ,Συμφωνα με διηγεισεις παλαιων Βρωμοβρυσαιων ο Αννγωστης Κα βουρας αρχικα εκλεψε τη γυναικα του την μετεφερε στην παλαια Βρωμοβρυση .δημιουργηθηκε σοβαρο επεισοδιο μεταξυ Σκαλαιων και Βρωμοβρυσαιων,αλλα τελικα επηλθε συμβιβασμος και εγινε ο γαμος.Λεγεται ακομη οτι κατα τη διαρκεια του χορου που εγινε μετα το γαμο κΠοιος Βρωμοβρυσαιος σκτωσε επανω στο χωρο τον πεθερο απο λαθος,ηταν μεθυσμενος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω πως στη Βρωμόβρυση υπάρχει το επώνυμο "Γεωργουλόπουλος". Πόσο παλιό είναι στο χωριό; Γνωρίζω ότι πρόγονός μου με αυτό το επώνυμο έφυγε από την περιοχή της Καλαμάτας πριν από το 1850 μετοικώντας στην Ορεινή (Μοστενίτσα) Ηλείας όπου και δημιουργήσε οικογένεια. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή