Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Νεραϊδόκηπος...Γουβάλα.


Νεραϊδόκηπος


Ο Νεραϊδόκηπος βρίσκεται στο όρος Γουβάλα λίγο έξω από τη κοινότητα του Πεύκου (Μπάλα)  στα όρια με τα χωριά Βρομόβρυση (οικισμός Κρασοπούλα) και Σταματινού.  Πλησίον του νεραϊδόκηπου υπάρχουν ιδιοκτησίες  βρομοβρυσαίικες (Σκανταλαίικες) Είναι μια εκπληκτικά γραφική ύπαιθρος, ζωσμένη με λογής παράξενες ιστορίες και επίμονους θρύλους για πλάσματα αλλόκοσμα, ξωτικά, νεράιδες και νύμφες με σχεδόν μόνιμη παρουσία εκεί. Ο Νιάρχος Καρζής, κάτοικος της περιοχής, όπως ισχυρίζεται τις είδε μια φορά που περνούσε από εκεί όπως και πολλοί άλλοι. Λένε ακόμη ότι σε μια στέρνα κάθε βράδυ βγαίνει, άμα περάσουν μεσάνυχτα μια Νεράιδα , κ΄έχει ένα χρυσό χτένι, μια ασημένια τσατσάρα και χτενίζεται. Αλλά και σε άλλες στέρνες βρύσες και πηγές είναι το βράδυ Νεράιδες που χτενίζονται. Μια βρύση τα μεσάνυχτα έπαυε να βγάζει νερό. Τότε έβγαινε μια Νεράιδα από μέσα και αφού έκανε μια βόλτα ένα γύρο έπειτα έμπαινε πάλι μέσα. Τότε η βρύση άρχιζε να βγάζει πάλι νερό. Μια νύχτα πέρναγε από εκεί ένας συγχωριανός μας και την είδε να στέκεται κοντά στη βρύση. Την πέρασε για μια φιλενάδα του την πλησίασε και την χαιρέτησε. Εκείνη δεν του απάντησε, αλλά άφησε ένα ηχηρό γέλιο και έπειτα έγινε άφαντη. Τότε εκείνος κατάλαβε πως ήταν ξωτικό. Όταν γύρισε στο σπίτι του έπεσε άρρωστος. Όλο το κορμί του πέταξε πετάλες και ήταν άρρωστος όλο το χρόνο.

  Ο Νεραϊδόκηπος είναι πύλη μεταφυσικής για τους λάτρεις του παραδόξου και θησαυρός μελέτης για τους λάτρεις της λαογραφίας. Αξιοσημείωτο είναι το ότι για την επίσημη Δικτυακή Πύλη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, από το σύνολο των χωριών του Δήμου Οιχαλίας και των εκτάσεών τους, ο Νεραϊδόκηπος αποτελεί τη πιο σημαντική και ενδιαφέρουσα πρόταση προς επίσκεψη. Σύμφωνα με τον Παυσανία εκεί έγινε η μεγάλη μάχη μεταξύ των Μεσσηνίων και Σπαρτιατών (πλησίον της μεγάλης τάφρου) στο σημερινό Παλιοχώρι Σταματινού.      Πηγή:Μερόπη. 

3 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. polh kalh douleia ala exw mia aporia ,poios eine autos o NIARXOS KARZHS ??? dioti oudeis gnwrizei auto to atomo......me sevasmo kai sugnwmh gia ta Greeklish

      Διαγραφή
  2. Δεν μας είπες τίποτε απολύτως για το Τι είναι ο Νεραϊδόκηπος. Φλυαρίες, φωτογραφιούλες της παρέας και τίποτε για το θέμα.
    Κοντοχωριανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή