Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Φουστανέλα

 Οι Εύζωνες είναι παγκοσμίως γνωστοί για την ενδυμασία που φέρουν. H  Φουστανέλα σχεδιάστηκε ως στολή για την Ανακτορική παλιότερα και σήμερα Προεδρική Φρουρά.
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμβολισμών που αποδίδονται στα χαρακτηριστικά της ευζωνικής στολής. Για παράδειγμα, ο αριθμός των δίπλων της φουστανέλας φημολογείται πως είναι ίσος με τη διάρκεια (σε έτη) της περιόδου της Τουρκοκρατίας, δηλαδή 400. Παρόλ' αυτά, οι φουστανέλες που φέρουν στις μέρες μας οι Εύζωνες, σπάνια έχουν ακριβώς 400 δίπλες.
Τα υπόλοιπα μέρη που συγκροτούν την ευζωνική στολή είναι:
· Το 'φάριο' (ή 'φάρεο'). Είναι το καπέλο του εύζωνα. Το φάριο έχει κόκκινο χρώμα και είναι κατασκευασμένο από τσόχα. Στη θέση του μετώπου φέρει το ελληνικό εθνόσημο. Χαρακτηριστικό κομμάτι του φάριου αποτελεί η μακριά μαύρη φούντα, κατασκευασμένη από μετάξι. Το σχήμα της θεωρείται πως συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού στη Σταύρωση. 
· Το πουκάμισο. Είναι λευκού χρώματος και έχει χαρακτηριστικά μεγάλο άνοιγμα μανικιών. Το λευκό χρώμα, το οποίο κυριαρχεί σε ολόκληρη την ευζωνική στολή, θεωρείται πως συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων.
· Η 'φέρμελη'. Είναι το γιλέκοτου εύζωνα. Αποτελεί το δυσκολότερο, όσον αφορά την κατασκευή του, κομμάτι της ευζωνικής στολής. Διαθέτει λευκά και επίχρυσα νήματα, με τα οποία απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας. Ένα από αυτά αποτελούν τα αρχικά 'Χ' και 'Ο', τα οποία θεωρείται ότι αντιστοιχούν στις λέξεις 'χριστιανός' και 'ορθόδοξος'.
· Οι κάλτσες. Είναι λευκές και κατασκευασμένες από μαλλί. Κάθε εύζωνας φέρει από δύο κάλτσες σε κάθε πόδι. Οι κάλτσες στηρίζονται στη μέση του εύζωνα, κάτω από τη φουστανέλα, με τη βοήθεια μιας δερμάτινης ζώνης που ονομάζεται 'ανάσπαστος'.
· Οι καλτσοδέτες. Είναι μαύρου χρώματος και κατασκευασμένες από μετάξι.


· Τα τσαρούχια. Είναι τα υποδήματα του εύζωνα. Είναι κόκκινου χρώματος και κατασκευασμένα από δέρμα. Στη σόλα κάθε τσαρουχιού βρίσκονται καρφωμένα περίπου 60 καρφιά, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον επιβλητικό ήχο που ακούγεται κατά το βηματισμό ενός εύζωνα. Κατά μέσο όρο, το κάθε τσαρούχι ζυγίζει τρία κιλά. Χαρακτηριστικό κομμάτι των τσαρουχιών αποτελούν οι μαύρες φούντες στις οποίες καταλήγουν οι μύτες τους. Θεωρείται πως η αρχική τους χρήση ήταν να κρύβονται σε αυτές μικρά κοφτερά αντικείμενα που θα μπορούσαν αιφνιδιαστικά να τραυματίσουν τον εχθρό σε μία 'σώμα με σώμα' μάχη.

· Οι δερμάτινες φυσιγγιοθήκες.


Η φουστανέλα ξεκίνησε από τo κoινό πoυκάμισo ή πoυκαμίσα, για να καταλήξει στo γνωστό τύπo της πλισσεδωτής φούστας, από την oπoία φoύστα πήρε τo όνoμά της.
        Πριν τo 1821 η φoυστανέλα ήταν πoλιτικό ένδυμα των Ελλήνων και στoν καιρό τoυ αγώνα έγινε και πoλεμαρχικό.
        Στα 1833 καθιερώθηκε από τoν Ελληνικό στρατό ως εθνικό ένδυμα, με αυτό παρoυσιάσθηκε o Όθωνας στα 1836 στην Τρίτη επίσημη επέτειo τoυ ερχoμoύ τoυ στην Αθήνα.
        Τη φoρεσιά την είχαν για επίσημη (γιoρτινή) σχεδόν όλoι oι παλαιoί.
     
  Oι εθνικές στoλές σήμερα φoριoύνται μόνo στις εθνικές εoρτές και κατέχoυν περίoπτη θέση στα λαογραφικά μουσεία. Τo σιδέρωμα της φoυστανέλας, γινόταν με ειδικό σίδερο πoυ oνoμαζόταν σκανταλέτo. 

1 σχόλιο:

  1. Θελω πολυ να σε γνωρισω απο κοντα!!Θες να παμε για καφε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή