Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Βουρβιά-γουρβιά ή Βολβοί.


Υλικά:

1 κιλό βουρβιά
Λάδι,  ξύδι
Αλάτι, πιπέρι                                                        Τα βουρβιά-έτσι τα λέμε στο χωριό μας- είναι μικροί βολβοί(έτσι θα τους ζητάτε στο εμπόριο) που φυτρώνουν στα χωράφια και βλαστάνουν στο τέλος του χειμώνα προς την άνοιξη. Τότε οι γονείς μας, πήγαιναν στα χωράφια και σκάβοντας   με έναν ξυνάρι έβγαζαν ένα-ένα τα βουρβιά εντοπίζοντας τα από το βλαστάρι τους. Τον Νοέμβρη που όργωναν, ανοίγοντας με το αλέτρι τη γη, ξεπρόβαλαν τα βουρβιά στην επιφάνεια και ο ζευγολάτης έσκυβε και τα μάζευε. Μόλις συγκέντρωνε αρκετά, τα έβραζε σε ένα τσουκάλι.

Στις μέρες μας τα βουρβιά μπορεί κανείς να τα βρει στην λαική σε λίγους πάγκους. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι τα περισσότερα είναι εισαγωγής. Παρ’ όλα αυτά όποιος  είναι λάτρης μπορεί να τα γευτεί. Ακόμα είναι αναγκαίο να τονίσουμε ότι είναι αρκετά πικρά.
Καθαρίζουμε τα βουρβιά ένα-ένα όπως καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα με νερό. Ύστερα τα πλένουμε,  τα βάζουμε στη κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τη τοποθετούμε  στη φωτιά.
Αφού βράσουν τα βγάζουμε  με μια τρυπητή κουτάλα στο πιάτο. Προσθέτουμε λίγο ξύδι και μπόλικο λάδι.
Μπορούμε να το τρώμε ως σαλάτα μαζί με άλλα φαγητά, οι γονείς μας όμως το έτρωγαν τις περισσότερες φορές ως κυρίως φαγητό ειδικά στις νηστείες. Έχει πικρή γεύση αλλά μετά την κατάποση, αφήνει στον ουρανίσκο  μια γλυκιά αίσθηση. (στο χωριό μας υπάρχουν σε όλα τα χωράφια και ιδιαίτερα, στο διάσελο,στις γκορτσιές,τη βαθιά λάκα,τη μακριά λάκα,του φτεριά και την παναγιά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου