Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Γουρουνοπούλα ενας παραδοσιακός μεζές.


γουρουνοπούλα ψητή στη σούβλα.

γουρουνοπούλα ψητή στη σούβλα

Η δημοφιλέστατη παραδοσιακή γουρνοπούλα µε το όλο γλύκα κρεατάκι και την τραγανή πέτσα ψημένη στη σούβλα, να γλύφεις τα δάχτυλά σου! 
Μπορείς να την βρεις σε όλη την Μεσσηνία, σε ταβέρνες αλλά και απο πλανόδιους. Σε όλη την Μεσσηνία ψήνουν γουρουνοπούλες!

Υλικά
ένα γουρουνόπουλο 50-55 κιλά
1/2 κιλό αλάτι χοντρό
μία χούφτα ρίγανη

Στο Αρφαρά μπορεί κανείς να βρει γουρουνόπουλο τις Κυριακές και στις μεγάλες εορτές,  μόλις σχολάσει η εκκλησία.
Οι ψήστες είναι : Ο Παναγιώτης Σακκάς, ο Μαθιός, ο Θανάσης Μωραγιάννης  στον Αγιο Κωνσταντίνο και χρησιμοποιούν για το ψήσιμο, το φούρνο. 
Την παρακάτω συνταγή μου την έδωσε φίλος, που με άφησε να φωτογραφήσω και τη διαδικασία και γι αυτό τον ευχαριστώ πολύ,και αφορά το ψήσιμο στη σούβλα, κατά την επισκεψή μου στο χωριό του.
Η γουρουνοπούλα τρώγεται στη Μεσσηνία και σε ολόκληρη την Πελοπόνησσο διότι την περίοδο της κατοχής της Ελλάδος απο την Τουρκία (τουρκοκρατία 400 χρόνια) εάν  έψηναν αρνιά η άλλα σφαχτά τους τα έπερναν και τα έτρωγαν οι Τούρκοι, ενώ τα χοιρινά τα μισούν λόγω θρησκείας.

Τώρα στις διακοπές την τιμήσαμε για τα καλά!!!!
«Αυτή η συνταγή είναι παραδοσιακή  στο χωριό του΄.
Αυτός την έμαθε από τούς παλιούς.
Μόνος του δουλεύει δεκαπέντε χρόνια.
Την προεργασία την κάνει από το βράδυ μαζί με τη γυναίκα του.
Παίρνει το γουρουνόπουλο από το χασάπη, το περνάει στη σούβλα και ρίχνει αλάτι και μια χουφτίτσα ρίγανη στην κοιλιά.
Ράβει την κοιλιά και σκεπάζει το χοιρινό με ένα καθαρό σεντόνι.
Κατά τη μία τη νύχτα το βάζει απάνω στην ψησταριά.
Ανάβει τη φωτιά με ξύλα και λίγο κάρβουνο από μακριά. Ψήνεται για 9 με 10 ώρες.
Η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή αλλά από μακριά και στο πλάι.
Όλη τη νύχτα συμπάει - φτιάχνει τη φωτιά. Από τη μία ως τις δέκα το πρωί.
Το γουρουνόπουλο με το ψήσιμο στη φωτιά χάνει το μισό περίπου.
Αν είναι 50 κιλά μένει 25. Αν το ψήνεις στο φούρνο όμως, χάνει λιγότερο.
Το 40% περίπου από το βάρος του.
Πιο παλιά - πριν δέκα χρόνια δηλαδή - ήτανε πολύ κουραστικό το ψήσιμο γιατί γυρίζαμε με το χέρι τη σούβλα. Τώρα έχουμε ηλεκτρική και γυρίζει με μοτέρ.
Παλιότερα είχαμε και ξύλινες σούβλες, τώρα έχουμε σιδερένιες».                                                                 

Πιστεύω ότι  με αυτό τον τρόπο  μπορούμε όλοι  να την ψήσουμε στο σπίτι μας

1 σχόλιο:

  1. Την συνταγή αυτού του φαγητού καθώς και άλλες πολλές παραδοσιακές συνταγές φαγητών από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας θα βρείτε στο ιστολόγιο "Παραδοσιακές συνταγές της Κατίνας" στη διεύθυνση http://syntagesapokatina.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή