Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Το γεφύρι στην Κρασοπούλα προς Σταματινού

Κακότεχνο το γεφύρι στη Βρομόβρυση υποστηρίζει δημότης
Τις αντιρρήσεις του ως προς την κατασκευή γεφυριού στη Βρομόβρυση του Δήμου Αρφαρών εκφράζει με επιστολή του προς την εφημερίδα ο κ. Αριστ. Λαφαζάνος, κάτοικος του Δήμου. Ο κ. Λαφαζάνος κάνει λόγο για κακότεχνη και με μεγάλο κόστος κατασκευή.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του «Θ» με το Δήμο Αρφαρών, πληροφορηθήκαμε ότι ο κ. Λαφαζάνος έχει υποβάλει έγγραφο ερώτημα προς το Δήμο, στις 29 Ιουλίου, που του απαντήθηκε αυθημερόν. Στην απάντηση που του δόθηκε, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το συγκεκριμένο τοπικό διαμέρισμα επλήγη έντονα από τις βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα και, σε συνδυασμό με τις πυρκαγιές του 2007, το αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσουν περιουσίες και να προκληθούν ζημιές σε έργα υποδομής. Ήταν αδύνατη η μετάβαση των δημοτών στα κτήματά τους, η μεταφορά των προϊόντων τους και σε πολλές περιπτώσεις η μετάβαση στις οικίες τους. Επισημαίνεται το γεγονός της άμεσης εκτέλεσης αντιπλημμυρικού έργου για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων αυτών τμημάτων οδοποιίας, που περιλαμβάνει ένα νέο τσιμεντένιο γεφύρι, στο σημείο κατάρρευσης του παλιού, καθώς και αποκατάσταση του τσιμεντένιου οδοστρώματος σε άλλα τμήματα της αγροτικής και δημοτικής οδοποιίας. Το έργο είχε προϋπολογισμό 45.111,47 ευρώ, ενώ χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Θησέας» με βάση τη μελέτη της ΤΥΔΚ, η οποία είχε και την επίβλεψή του. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2009 και προέκυψε ανάδοχος, ο οποίος κατέθεσε προσφορά με έκπτωση 22%.
Για την εκτέλεση του έργου, υπάρχουν και δύο σχετικές αποφάσεις της Δημαρχιακής Επιτροπής για τον καθορισμό των όρων της διακήρυξης και την έγκριση των πρακτικών επιτροπής του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου, αντίστοιχα.
Τέλος, μας επισημάνθηκε ότι υπάρχει ικανοποίηση από την κατασκευή του έργου, το οποίο δε χαρακτηρίζεται ως κακότεχνο.              
Η επιστολή
Στην επιστολή του ο κ. Λαφαζάνος αναφέρει: «Ανέκαθεν σχεδόν όλοι οι δημότες κάθε Δήμου ή Κοινότητας ασχολούνται με τις κάθε είδους δραστηριότητες και συμπεριφορές του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, καθώς και της αντιπολίτευσης.
Άλλες τις κρίνουν θετικά και άλλες αρνητικά, αλλά επιπλέον είναι επιφυλακτικοί και δύσπιστοι ως προς τα διάφορα έργα που γίνονται π.χ. δρόμοι, γεφύρια, ανάπλαση και διαμόρφωση χώρων κ.λπ., που τα θεωρούν πρόχειρα, ψεύτικα και υπερκοστολογημένα. Βέβαια, για τον άλφα ή βήτα λόγο, μα και εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να το αποδείξουν και έτσι βρίσκονται στη σιωπηρή καταγγελία και κριτική όλων των ανωτέρω.
Τώρα τελευταία, όμως, στο χωριό μου, θέμα μεγάλης συζήτησης αλλά και σκληρής κριτικής, είναι η κατασκευή ενός μικρού (ας πούμε) γεφυριού στο δημοτικό διαμέρισμα Βρομόβρυσης του Δήμου Αρφαρών, το οποίο θεωρούν πρόχειρο και υπερκοστολογημένο, όπως λέγεται από τους κατοίκους του Δήμου Αρφαρών και όπως είδα και εγώ προσωπικά αυτό το περιβόητο έργο.
Πιστεύω και εγώ πως το ανωτέρω γεφύρι δημιουργεί από μόνο του διάφορα ερωτηματικά, όσον αφορά στο κόστος του, που προφανώς απαιτούν εξηγήσεις από όλους αυτούς που έχουν αναμειχθεί στο συγκεκριμένο έργο.
Πιστεύω ότι το προαναφερόμενο έργο: α) είναι κατασκευασμένο πρόχειρα και άτεχνα, και ότι σε μια μεγάλη βροχόπτωση είναι πολύ πιθανόν να καταρρεύσει, θυμίζοντας σε όλους το γεφύρι της Άρτας και β) το κόστος κατασκευής του είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Ευθύνες, όμως, αν και υπάρχουν, όπως πιστεύω, είτε από αμέλεια είτε από δόλο, δεν μπορώ να τις επιρρίψω προσωπικά σε κανέναν.
Όμως, ως Έλληνας φορολογούμενος πολίτης έχω κάθε δικαίωμα να γνωρίζω γενικά πού πάνε τα λεφτά του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς είναι και χρήματα όλου του ελληνικού λαού.
Δια τούτο, παρακαλώ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να ασχοληθούν με μεγάλο ενδιαφέρον και ζήλο για το θέμα αυτό. Και αν διαπιστώσουν ότι το συγκεκριμένο έργο αντιμετωπίζει πρόβλημα, να επιρρίψουν ευθύνες, αστικές και ποινικές, εκεί που υπάρχουν και να κάνουν επανέλεγχο στα διάφορα έργα που έχουν γίνει στο Δήμο Αρφαρών».
 ΠΗΓΉ :ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου