Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Πήδημα Μεσσηνίας.


Το Πήδημα είναι ένα γραφικό χωριό της Μεσσηνίας λίγο έξω από Καλαμάτα! Είναι ένα χωριό διαφορετικό από τα Κλασσικά και τουριστικά σημεία της Μεσσηνίας. Ένα μέρος απέρνατης φυσικής ομορφιάς με πολύ πράσινο, τραχούμενα νερά και μία φημισμένη σε όλη την Μεσσηνία ταβέρνα. Δεν είναι τυχαίο που αν Καλαματιανός ακούσει “πήδημα” αμέσως θα σκεφτεί “καλό φαγητό”, αφού η ταβέρνα που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού κάθε μέρα γεμίζει με Μεσσήνιους που έρχονται να απολαύσουν καταπληκτικό φαγητό σε τέλειο περιβάλλον και σε πολύ καλές τιμές. Το χωριό δεν είναι όμως μόνο η ταβέρνα και η πρόταση μας είναι αν έχετε πάει μόνο για φαγητό εκεί, την επόμενη φορά να πάτε λίγο νωρίτερα από τις 7 (το καλοκαιρι) που έχει ακόμα φως και να κάνετε έναν περίπατο στο όμορφο και γραφικό χωριό.
IMG_9781
IMG_9849
IMG_9765

IMG_9830
Το Πήδημα ανήκει στο δήμο Αρφαρών και απέχει 15 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Το χωριό είναι πανέμορφο και διαθέτει μεγάλο φυσικό πλούτο. Σε αυτό βρίσκονται πηγές Πηδήματος, που το νερό τους τροφοδοτεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μεσσηνίας. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία κάτι που κυρίως σημαίνει παραγωγή ελαιολάδου. Το χωριό διαθέτει σύγχρονο ελαιοτριβείο αλλά και ένα παλιό παραδοσιακό με μυλόπετρες, κάτι που αποδυκνύει οτι η ελαιοπαραγωγή έχει ιστορία στο Πήδημα.
IMG_9858
Το χωριό πήρε το όνομά του κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας μετά από ένα τραγικό γεγονός: Πάνω από το χωριό, στο σημείο που αναβλύζουν μέχρι σήμερα οι πήγες υψώνονται απότομα βράχια. Από εκεί προτίμησαν να πηδήξουν (εξ ου και “Πήδημα”) νεαρά κορίτσια ώστε να γλιτώσουν από τους διώκτες τους Τούρκους. Οι ντόπιοι ίσως σας πουν την ιστορία για μία συγκεκριμένη χωριατοπούλα που πήδηξε απο εκεί αλλά ιστορικά θωρείται ότι ήταν πάνω από μία. Μία άλλη εξήγηση για το όνομα του χωριού έχει να κάνει με τις πηγές και τα νερά που ρέουν άφθονα στην περιοχή. Το νερό στο χωριό βγαίνει με μεγάλη από το βουνό και έτσι υπάρχει η θεωρία ότι το χωριό ονομάστηκε “Πήδημα” από τους πίδακες που δημιουργούσε στο έδαφος. Το νερό “πηδούσε” και το χωριό ονομάστηκε “Πήδημα”. Η πρώτη εκδοχή φαντάζει πιο πιθανή αλλά και η δεύτερη στέκει.
Το χωριό έχει πολλά παραδοσιακά στοιχεία, παλιά κτήρια και γραφικές γωνιές. Στο λόφο πάνω από το χωριό υπάρχει ένα αρχαίο κάστρο που είναι προσβάσιμο μόνο με πεζοπορία. Φάινεται όμως από το χωριό και ομορφαίνει το τοπίο. Από εκεί πάνω έδωσαν τέλος στη ζωή του οι Ελληνοπούλες για να αποφύγουν τους Τούρκους.
IMG_9779
IMG_9838
IMG_9864
Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείου του χωριού Πήδημα είναι οι πηγές. Από εκεί ξεκινάει ο ποταμός Άρης και τα νερά των πηγών υδροδοτούν σχεδόν ολόκληρη τη Μεσσηνία. Ο χώρος γύρω από τις πηγές είναι πανέμορφος. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αλάνα όπου τα απογεύματα παίζουν τα παιδιά και όπου μια φορα το χρόνο, στην πανσέληνο του δεκαπενταύγουστου γίνεται εκεί μία ξεχωριστή γιορτή. Στην περιοχή υπάρχει και ένας κτήμα που λειτουργεί ως χώρος δεξιώσεων και το καλοκαίρι φιλοξενεί πολλούς γάμους. Για αυτό και το να πετύχει νεόνυμφους να φωτογραφίζονται στον όμορφο χώρο των πηγών δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.
IMG_9758
IMG_9757
IMG_9774 IMG_9769

Στο Πήδημα εκτός από την γνωστή ταβέρνα Μύλος υπάρχει στον χώρο της πλατείας καφενείο, εστιατόριο, παντοπωλείο καθώς επίσης και ένα καινούριο μεζεδοπωλείο.  Η εκκλησία του χωριού είναι σε λόφο, ψηλότερα από το υπόλοιπο χωριό και έτσι φαίνεται από παντού. Είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος και 21 Μαΐου κάθε χρόνο γίνεται πανηγύρι στην πλατεία του χωριού.
IMG_9839
Πάντως επειδή το όνομα του χωριού παραπέμπει αλλού, ντόπιοι και επισκέπτες κάνουν την πλακίτσα τους με φράσει σαν “μου αρέσει το Πήδημα” κοκ. Στη ταβέρνα Μύλος που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού δίνουν αναμνηστικά αυτοκολλητάκια και αναπτήρες που γράφουν “I LOVE ΠΗΔΗΜΑ”.
IMG_9808

Η ταμπέλα έξω από το κτήριο της Κοινότητας Πηδήματος είναι πολύ παλιά και παραπέμπει σε άλλες εποχές.
IMG_9855
Οι κλιματολογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής είναι άριστες για την ανάπτυξη των ελαιόδεντρων με εξαιρετικό αποτέλεσμα στο ελαιόλαδο. Τους τελευταίους μήνες ένα νέο brand name έχει κάνει την εμφάνιση στο χώρο του ελαιόλαδου, από το χωριό Πήδημα. Το Pidima Greek extra virgin olive oil με πολύ καλές κριτικές από όσους το έχουν δοκιμάσει, είναι η καλύτερη διαφήμιση για τα τοπικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας.
IMG_9842
IMG_9825

Το Πήδημα είναι γνωστό στους Μεσσήνιους για το φαγητό! Η ταβέρνα με το όνομα Μύλος που βρίσκεται δίπλα στις πηγές, σε ένα φανταστικό φυσικό περιβάλλον, φημίζεται για το κοτόπουλο με πατάτες και τα μακαρόνια. Για αυτό και μόνο αξίζει να πάει κάποιος εκεί. 

Ευχαριστώ!   Ευτύχης Μπλέτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου