Σάββατο, 27 Απριλίου 2013

Πασχαλινά αυγά!


Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη. Σύμφωνα με την παράδοση το αυγό συμβολίζει την γονιμότητα και την δημιουργία ενώ σύμφωνα με άλλους συμβολίζει την αναγέννηση του κόσμου και την ανανέωση της φύσης.
Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Τα αβγά βάφονται την Μεγάλη Πέμπτη, η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.
Όμως συνηθίζεται πολλές φορές τα αυγά μας κατά το βάψιμο να μην βγαίνουν όπως θα θέλαμε, είτε «κόβει» το χρώμα τους, είτε μπορεί να σπάσουν κατά το βράσιμο ή ακόμη και να περάσει η μπογιά στον κρόκο.
Δεν αρκεί λοιπόν μόνο το βράσιμο και η προσθήκη του ξυδιού στο νερό μαζί με την βαφή, γι αυτό και εμείς σας παρουσιάζουμε χρήσιμα tips για επιτυχημένα πασχαλινά αυγά, ώστε να αποφύγετε τα μικροατυχήματα στο βάψιμό τους!
Αρχικά βγάλτε τα αυγά από το ψυγείο αρκετές ώρες πριν τα βάψετε και αφήστε τα να «φτάσουν» σε θερμοκρασία δωματίου.
Πλύνετε προσεκτικά ένα ένα τα αυγά πριν τα βάψετε.  
Βράστε τα αυγά για 15 λεπτά.
Ετοιμάστε την βαφή σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και αφήστε τα αυγά μέσα τόσο χρόνο όσο χρειάζονται.  
Βγάλτε τα βαμμένα αυγά από την κατσαρόλα με ένα μεγάλο κουτάλι και αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε πετσέτα.
 Γυαλίστε τα με ένα πινελάκι βουτηγμένο σε λάδι  ή ακόμη και με ένα μαλακό πανάκι βουτηγμένο στο λάδι . Ένας καλός τρόπος επίσης για να τα διακοσμήσετε είναι να τα ζωγραφίσετε!
Αν θέλετε να βάψετε τα αυγά σας με φυσικούς τρόπους, αποφεύγοντας τις μπογιές του εμπορίου, σας προτείνουμε χρήσιμα σπιτικά παραδοσιακά υλικά για φυσικό αποτέλεσμα!

Για κόκκινα αυγά: Χρησιμοποιήστε 5-6 ψιλοκομμένα πατζάρια ή φύλλα τριανταφυλλιάς, τα οποία θα τα βράσετε μαζί με τα αυγά και στο νερό όπως συνήθως θα προσθέσετε ξύδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου