Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013

Η σημασία της κατανάλωσης άθερμου ελαιόλαδου



Το άθερμο ελαιόλαδο ή ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης είναι το παρθένο ελαιόλαδο
 που παραλαμβάνεται από την έκθλιψη της ελιάς χωρίς να επιτρέπεται η θέρμανση
 του ελαιολάδου στο λιοτρίβι. Αυτή η «ψυχρή έκθλιψη», στους 5-20° C, μας δίνει έναν
 φρέσκο φυσικό χυμό λαδιού, με πλούσια, φρουτώδη, χαρακτηριστική γεύση, που
 διατηρεί όλες τις ξεχωριστές ουσίες του, πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες,
 με υψηλή συγκέντρωση φαινολών, ιδιαίτερα ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.
 Η αδιαμφισβήτητη σχέση του άθερμου ελαιόλαδου με την προστασία της υγείας,
 την περιποίηση της ομορφιάς και την συμβολή του στην μακροζωία είναι γνωστή από 
την αρχαιότητα. «Υγρό χρυσάφι» το ονόμασε ο Όμηρος και «Μέγα θεραπευτικών» ο Ιπποκράτης.
 Την τελευταία δεκαετία η Διεθνής Επιστημονική Κοινότητα, μετά την διενέργεια σημαντικών 
μακροχρόνιων μελετών, επιβεβαίωσε όσα οι αρχαίοι συγγραφείς πολύ συχνά ανέφεραν
 στα συγγράμματα τους. Το ελαϊκό οξύ και οι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες,
 τα φλαβονοειδή, η βιταμίνη Ε, η προβιταμίνη Α και τα μονοακόρεστα λιπαρά - στοιχεία ευεργετικά
 για τον οργανισμό τα οποία περιέχονται στο ελαιόλαδο, προστατεύουν τον οργανισμό από την
 οξείδωση και την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών που θεωρούνται υπεύθυνες για σοβαρές παθήσεις
 όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες το άθερμο 
ελαιόλαδο έχει αναγνωριστεί ως η πλέον επιλογή μεταξύ των φυτικών ελαίων και κάθε άλλης
 λιπαρής ουσίας. Συμβάλει στην διαμόρφωση μιας ισορροπημένης διατροφής και ως βασική πηγή
 μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.
Το άθερμο ελαιόλαδο βοηθάει:
- στην μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο αίμα,
- στην διατήρηση της περιεκτικότητας του αίματος της «καλής» χοληστερίνης (HDL), και έτσι 
αποφεύγεται η συγκέντρωση αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αγγείων,
- στην καλή λειτουργία του εντέρου,
- στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων,
- στην προστασία του οργανισμού από την στεφανιαία νόσο λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει,
- στις θρομβώσεις και στις δερματικές παθήσεις,
- στην θεραπεία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη,
- στην μείωση των γαστρικών υγρών,
- στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό,
- στον σωστό μεταβολισμό των διαβητικών και κατά συνέπεια, στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου,
- στην πρόληψη του καρκίνου (περιορίζει τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του μαστού κατά 45%
 και του παχέος εντέρου),
- συμβάλλει θετικά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης,
- ενισχύει την τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα εντείνοντας την σεξουαλική διέγερση,
- συμβάλλει στην δημιουργία υγιών οργανισμών επιδρώντας θετικά στην ανάπτυξη του κεντρικού
 νευρικού συστήματος και των οστών του εγκεφάλου,
- προλαμβάνει την γήρανση των κυττάρων και αναζωογονεί το δέρμα.            Πηγή:           Βάλτα Τριφυλίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου