Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Βιβλία για τη Βρομόβρυση από τους δικούς της ανθρώπους.

Ιστορικά  της Βρομόβρυσης και των χωριών του τέως Δήμου Αμφείας - Καμαρινόπουλου Σωτηρίου του Κων/νου,  Κουρνέτα Παύλου, και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρομόβρυσης..  
 Δύο βιβλία πολλών σελίδων και ενα ημερολόγιο έκδοσης του Πολιτιστικού Συλλόγου των Αθηνών  αποτελούν την κιβωτό πολύτιμων στοιχείων, όπως αυτά βρέθηκαν αποτυπωμένα σε γραπτές και προφορικές μαρτυρίες. Η κοπιώδης και σημαντικότατη εργασία των  ερευνητών συγγραφέων Καμαρινόπουλου  Σωτηρίου  και  Κουρνέτα Παύλου   αναφέρονται σε στοιχεία που συνέλεξαν και αφορούν την περιοχή της Βρομόβρυσης, και των  χωριων του τέως Δήμου Αμφείας. Η Πολυετής έρευνα μαζί με την ιδιαίτερη ευαισθησία των συγγραφέων παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο έργο με εκπληκτική ποικιλία μαρτυριών απαραίτητων για τον ιστορικό, αλλά και όποιον αγαπά και ενδιαφέρεται για τον τόπο. Τοπογραφία της περιοχής του τέως δήμου Αμφείας, κεφάλαια σχετικά με την αρχαία ιστορία του τόπου, αποσπάσματα περιηγητών που πέρασαν από την περιοχή, ανασκαφικά ευρήματα, οδοποιία,  ιστορικά στοιχεία με σημαίνουσα βαρύτητα για γεγονότα σχετικά με την επανάσταση του 1821, απογραφές πληθυσμού, εκλογές, καταγραφή και αναλυτικά στοιχεία για τους ιερούς ναούς της περιοχής, για τα δημοτικά σχολεία και το δυναμικό τους, κοινωνικά θέματα (φιλονικίες και συγκρούσεις κατοίκων), προσωπικότητες του τόπου,  σύλλογοι, επώνυμα κατοίκων αποτελούν μερικά από τα θέματα που παρουσιάζονται ανάγλυφα με τις παρατιθέμενες πηγές.







 Οι συγγραφείς μελέτησαν και ερεύνησαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τα χειρόγραφα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, , τον τοπικό τύπο, διάφορα φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως,  το αρχείο της κοινότητας Βρομόβρυσης, τα αρχεία των Δημοτικών Σχολείων, τα αρχεία των Υποθηκοφυλακείων Άρφαρών-θουρίας, πολλά βιβλία σχετικά και ότι άλλο θα μπορούσε να προσφέρει μεγάλη ή μικρή βοήθεια.







 Ο Καμαρινόπουλος Σωτήριος  έκρινε σκόπιμο να παραθέσει αυτούσια πολλά έγγραφα που φωτίζουν την ιστορία της περιοχής, γιατί αυτά θεώρησε ότι είναι η ουσία του παρελθόντος ενός τόπου, αλλά και γιατί τα περισσότερα από αυτά ήταν αταξινόμητα. Οι δικές τους παρεμβάσεις είναι διακριτικές και γιατί τα έγγραφα και τα στοιχεία μιλούν μόνα τους αλλά και γιατί ο αναγνώστης θα πρέπει να μείνει μόνος απέναντι στα στοιχεία αυτά, να μορφώσει δική του γνώμη και να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα. Το έργο τους είναι μια ιχνηλασία στον ιστορικό, εθνικό, θρησκευτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό, αγροτικό και ποιμενικό βίο των κατοίκων της περιοχής από το απώτερο παρελθόν μέχρι τις μέρες μας. Οι συγγραφείς  αντικειμενικοί, και θαρραλέοι, εμβριθείς και ακούραστοι, επίμονοι και υπομονετικοί μας μεταφέρουν την αλήθεια των αιώνων και μας κάνουν μετόχους μιας πλούσιας ζωής σε μια ορεινή περιοχή της πατρίδας μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου