Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Οι ετεροδημότες δε θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους!

Την κατάργηση της δυνατότητας των ετεροδημοτών να ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα στον τόπο διαμονής τους για τις ευρωεκλογές θα εισηγηθεί το υπουργείο Εσωτερικών στη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει εντός της εβδομάδας για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τη δυνατότητα επιλογής για τους ετεροδημότες να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους σε ειδικά εκλογικά τμήματα, που ισχύει για τις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών την πρώτη Κυριακή οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν στους Δήμους που είναι εγγεγραμμένοι, οπότε οι ψηφοφόροι που είναι ετεροδημότες θα πρέπει να μετακινηθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Σε όσους Δήμους κριθεί η εκλογή των αυτοδιοικητικών αρχών τη δεύτερη Κυριακή, τότε θα υπάρχει το «παράδοξο» να μπορούν οι ετεροδημότες να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους για ευρωεκλογές και παράλληλα να πρέπει να μετακινηθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να επιλέξουν αυτοδιοικητικές αρχές.
Για παράδειγμα, ένας κάτοικος Αθηνών που έχει τα εκλογικά του δικαιώματα στην Καλαμάτα, με το ισχύον καθεστώς, τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα στηθούν οι κάλπες για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει για τις ευρωεκλογές σε ειδικά τμήματα ετεροδημοτών στην Αθήνα και, παράλληλα, θα έπρεπε να μετακινηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του για να ψηφίσει το δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη της επιλογής του. Μεταξύ των δύο επιλογών εκτιμάται ότι οι εκλογείς θα προτιμήσουν τις κάλπες των ευρωεκλογών και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προτείνει τη συγκεκριμένη διάταξη με την αιτιολογία ότι προσαρμόζει την εκλογική διαδικασία στις ανάγκες που δημιουργεί η ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Πηγή:  tharrosnews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου