Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Στέρνες -Πηγάδια -Δεξαμενές -Κορύτοι.

Η ανάγκη των ανθρώπων για την καθημερινή και απαραίτητη χρήση του νερού, τον εξανάγκασε αυτόν να κατοικήσει και ν’ αναπτύξει κοινωνίες κοντά σε πηγές με άφθονο νερό ώστε να καλύπτει τις άμεσες ανάγκες του.  Ο διαδομένος τρόπος εξεύρεσης νερού σε σημεία που δεν υπήρχαν πηγές, επινοήθηκαν κατασκευάσθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν τα πηγάδια και οι στέρνες. 
Οι Βρομοβρυσαίοι, τα παλαιά χρόνια, έπαιρναν νερό από τα ιδιωτικά τους  πηγάδια και στέρνες καθώς και από τις κοινοτικές δεξαμενές για να πιούν οι ίδιοι και τα ζωντανά τους, να μαγειρέψουν και να ποτίσουν τα κήπους τους και τις γλάστρες του σπιτιού.  Στα σπίτια τους είχαν και στέρνες που μάζευαν το νερό από την σκεπή ή την ταράτσα του σπιτιού τους. Το πόσιμο νερό φυλασσόταν σε καθαρά δοχεία και ανανεωνόταν σχεδόν καθημερινά. Το κουβαλούσαν από τα πηγάδια και τις στέρνες με μπουγέλους και ότι άλλο κάθικο ο καθένας είχε,καθώς και με τα δοχεία, που φόρτωναν στα μουλάρια για να το μεταφέρουν στα σπίτια και όπου αλλού το είχαν ανάγκη (γρέκια).

Από το 1988, το χωριό παίρνει νερό από την γεώτρηση στην Αγία Αννα στην αρχή με βυτία και λίγο ποιό μετά με δίκτυο το όποιο κατασκευάστηκε και εξυπηρετεί όλο το χωριό.

Πελεκητή πέτρινη κορύτα, χρησιμοποιόταν για το πλύσιμο ρούχων και για το πότισμα των ζωντανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου