Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Aρφαρά: Σε άθλια κατάσταση οι αγροτικοί δρόμοι.

Aρφαρά: Σε άθλια κατάσταση οι αγροτικοί δρόμοι
Μπορεί τ’ Αρφαρά να είναι ένα μεγαλοχώρι κοντά στην Καλαμάτα, με πλούσια αγροτική παραγωγή, με πολλά καταστήματα και δραστηριότητα επαγγελματιών σε αρκετούς κλάδους, όμως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι -κυρίως λόγω της αδιαφορίας, όπως λένε της δημοτικής αρχής Καλαμάτας για τις περιοχές έξω από τα όρια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας- είναι πολλά και σημαντικά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την περίοδο, που έχει σημαντικές συνέπειες στην αγροτική οικονομία, είναι η άθλια κατάσταση του αγροτικού οδικού δικτύου. Οπως λένε οι κάτοικοι, η ελαιοσυγκομιδή ολοκληρώθηκε αλλά κανένα μηχάνημα του δήμου δεν έχει φανεί για τη βελτίωση των δρόμων. Το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν λίγοι οι ελαιοπαραγωγοί που αναγκάστηκαν να πληρώσουν τρακτέρ για να βγάλουν 100 κι 130 σακιά με ελιές από τα χωράφια τους, αφού τα αγροτικά τους αυτοκίνητα ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν.
Ομως, δεν είναι μόνο οι αγροτικοί δρόμοι που ταλαιπωρούν τους κατοίκους: Η γενικότερη οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει σημαντικά και την οικονομία του χωριού, ενώ η έλλειψη βασικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά και η απόσταση από την Καλαμάτα, που αυξάνει το κόστος μετακίνησης, βάζει εμπόδια στους μικρούς κατοίκους να απασχολούνται δημιουργικά - πέρα από το σχολείο και κάποιες λίγες, εθελοντικές κυρίως, δράσεις. Να σημειωθεί δε πως, στο κτήριο του πρώην δημαρχείου, λαμβάνουν χώρα κάποιες δραστηριότητες του δήμου, χωρίς όμως να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες των παιδιών. Επιπλέον, η κατάσταση του κτηρίου δεν βοηθά, αφού σταδιακά... φεύγουν σοβάδες και τζάμια.
Ο Δημήτρης Σακκάς σχολιάζει χαρακτηριστικά για το χωριό: «Είναι ζωντανό μέχρι να νεκρώσει». Στεκεται ιδιαίτερα στην αγροτική οδοποιία τονίζοντας πως οι παραγωγοί είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι από τις περιουσίες τους. Παρά το γεγονός πως και ο πρόεδρος γνωρίζει την κατάσταση και επανειλημμένως έχει κάνει κρούση στο δήμο, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. Οπως αναφέρει, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόβλημα των κατοίκων - ενώ συμπληρώνει πως ο δήμος οφείλει να ασχοληθεί ουσιαστικά και με το Μαγκλαρέικο ρέμα, στο οποίο σημειώνει πως καταλήγουν... βόθροι. Τονίζει την ανάγκη να κλείσουν οι τρύπες των λυμάτων και το ρέμα να καθαριστεί. Λέει πως το πρόβλημα είναι χρόνιο και ταλαιπωρεί τους κατοίκους. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ίδιος ο πρόεδρος έχει επέμβει για να αντιμετωπιστεί, προσωρινά έστω, το πρόβλημα. «Μακάρι να έφτιαχναν αποχέτευση. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό, και αν, ας κλείσουν τις τρύπες», σημειώνει.
Αλλο πρόβλημα που αναφέρει είναι πως στον αγροτικό δρόμο, στη θέση Μαζιά, συγκεντρώνονται όλα τα νερά, με μεγάλα προβλήματα για τους παραγωγούς. Γι' αυτό λέει ότι ευθύνεται ο «Μορέας» που έριξε όλα τα νερά του έργου σ' αυτή την περιοχή. Κλείνοντας παρατηρεί πως το χωριό και ζωή και κίνηση έχει, αλλά ο δήμος δεν το βοηθά, αφού «μόνο στην Καλαμάτα δίνεται βαρύτητα».
Ο Σωτήρης Μπούρας λέει για τους αγροτικούς δρόμους πως... «δεν περνάει ούτε γάιδαρος». Ο ίδιος μάλιστα είναι μεταξύ εκείνων που αναγκάστηκαν να πληρώσουν τρακτέρ για τη μεταφορά του ελαιόκαρπου από το Σταματινού στο ελαιοτριβείο. Επίσης, «η κτηνοτροφία έχει εγκαταλειφθεί. Οι κτηνοτρόφοι είναι στο έλεος του Θεού» σχολιάζει, τονίζοντας πως από το δήμο τα χωριά είναι παρατημένα.
Ο Κώστας Κρέπης θεωρεί πως τ' Αρφαρά έχουν πολλά θετικά, και όχι μεγάλα προβλήματα - αφού και το ΚΕΠ δουλεύει μια χαρά και χώροι στάθμευσης υπάρχουν και η οικονομία... ψιλοκινείται. Οι αγροτικοί δρόμοι όμως είναι το μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί και τον ίδιο και τους συγχωριανούς του, και όπως λέει πρέπει άμεσα να λυθεί, αφού από τον Οκτώβριο η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει. 
Ο Διονύσης Μπούρας έχει πρακτορείο ΟΠΑΠ και, όπως διαπιστώνει, ο κόσμος δεν έχει λεφτά ούτε για να κυνηγήσει την τύχη του. Η κατάσταση λέει πως χειροτερεύει τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος δεν κυκλοφορεί και όλα υπολειτουργούν, από τα καφενεία μέχρι κάθε λογής επιχείρηση.  Επιπλέον, υπάρχουν πρόσθετα προβλήματα, όπως το γεγονός πως ο δήμος δεν ενδιαφέρεται - και ως απόδειξη, δείχνει τα σκουπίδια που περιμένουν το απορριμματοφόρο. Επίσης, λέει πως ένα καλαθάκι γεμάτο σκουπίδια έμεινε έτσι τουλάχιστον 20 μέρες, χωρίς να νοιαστεί κάποιος από το δήμο. 
Ο Φώτης Λαγανάς ασχολείται με τα αγροτικά και παράλληλα είναι ελεύθερος επαγγελματίας. Οπως αναφέρει, το πρόβλημα επιβίωσης είναι πλέον σημαντικό για όλους του πολίτες, γενικότερα, και όχι μόνο στο συγκεκριμένο χωριό. «Εχει βαλτώσει η οικονομία. Ολα είναι σε έναν φαύλο κύκλο. Δεν υπάρχει δουλειά και δε βοηθάει και το κράτος να γίνουν δουλειές. Γενικά υπάρχει στασιμότητα». Ο ίδιος έχει παιχνίδια λούνα παρκ και, δυστυχώς, όπως λέει, πέρα από τη στασιμότητα που υπάρχει, η γραφειοκρατία και η δυσκολία έκδοσης μιας άδειας δημιουργεί πολλές φορές απροσπέλαστα εμπόδια. «Αυτό δε βοηθάει να κυλήσει χρήμα στην αγορά. Παντού δυσκολίες και απαγορεύσεις...». Οπως τονίζει μάλιστα, αυτή την περίοδο η γραφειοκρατία αντί να μειώνεται βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.
Οσο για το χωριό του, πιστεύει πως έχει έναν μεγάλο ανεκμετάλλευτο πλούτο, που αν ο δήμος τον αξιοποιούσε θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη από τον τουρισμό - και όχι μόνο. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τα ποτάμια της περιοχής.
Γενικότερα για την αδιαφορία του Δήμου Καλαμάτας, και ο ίδιος στέκεται στην αποκομιδή των απορριμμάτων, λέγοντας πως ένας κάδος που έπεσε σε χωράφι από τον αέρα, εδώ και πολλές ημέρες, δεν έχει μετακινηθεί.
Αναφορικά με άλλα ζητήματα, που αφορούν τα παιδιά, τονίζει πως λείπουν πάρα πολλά για τη δημιουργική τους απασχόληση, αφού οι γονείς δεν έχουν ούτε χρόνο ούτε χρήμα για να κάνουν δρομολόγια από και προς την Καλαμάτα. Οσα γίνονται, καλώς γίνονται, λέει, όμως δεν αρκούν.
Αλλες χαρακτηριστικές εκφράσεις που ακούσαμε από κατοίκους  των Αρφαρών, ήταν πως: «Ούτε για εμάς, ούτε για τα παιδιά μας, ούτε για τους ηλικιωμένους έχει γίνει κάτι». Δείχνουν το παλιό δημαρχείο που... γκρεμίζεται, τους κυβόλιθους που ξηλώνονται, και σχολιάζουν πως «δεν είναι η ζωή μας τα 100 ευρώ που δίνει η "Φάρις" για μια γουρνοπούλα τις Απόκριες. Είναι πολλά εκείνα τα σημαντικά που λείπουν από το χωριό».
Ο πρόεδρος των Αρφαρών Κώστας Φέστας στέκεται και από τη μεριά του στην ανάγκη βελτίωσης του αγροτικού δικτύου και του πεδινού και του ορεινού, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικού μήκους. Οι παρεμβάσεις λέει ότι έπρεπε να έχουν γίνει πριν το ελαιομάζωμα. Από τη μεριά του δήμου, σημειώνει, υπάρχει δέσμευση για εργολαβίες αλλά ακόμα δεν έχουν ανατεθεί. Πιστεύει πως αυτό θα γίνει μόλις βελτιωθεί ο καιρός, καθώς γενικά κατά την άποψή του ο δήμος ενδιαφέρεται για το χωριό.      Πηγή:
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/59334-arfara-athlioi-agrotikoi-dromoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου