Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Η γιορτή του Αγίου Νικολάου στη Βρομόβρυση.

Η γιορτή του Αγίου Νικολάου στη Βρομόβρυση ΑρφαρώνΤη γιορτή του Αγίου Νικολάου γιορτάζει το Σάββατο η Βρομόβρυση στη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών, με τον πανηγυρίζοντα πέτρινο εντυπωσιακό ναό του χωριού, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.
Στοιχεία για το ναό και για τη γιορτή μας έδωσε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κώστας Αλιφέρης. «Ο θολογύριστος ναός του Αγίου Νικολάου αποτελεί στολίδι για τη Βρομόβρυση», μας είπε και παρατήρησε: «Εχει ανεγερθεί πάνω στα απομεινάρια παλαιότερου ναού που καταστράφηκε εξ ολοκλήρου από πυρκαγιά το 1880 και ο σημερινός ναός αποπερατώθηκε μόλις δύο χρόνια μετά, το 1882. Την ιστόρησή του εκπόνησε ένα 15χρονο αγόρι καταγόμενο από γειτονικό χωριό. Η τεχνοτροπία του μπορεί να μην ακολουθεί πιστά την καθαυτό βυζαντινή τεχνική, όμως, δεν παύει να προκαλεί θαυμασμό και να χρήζει σεβασμού. Δίπλα του υπάρχει ακόμη και σήμερα το κελί που χρησιμοποιούσαν οι Βρομοβρυσαίοι ως κρυφό σχολειό. Επίσης, έχει χαρακτηριστεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ως διατηρητέο βυζαντινό μνημείο».
Δίνοντας ιστορικά στοιχεία για τη Βρομόβρυση, ο Κ. Αλιφέρης ανέφερε πως «η πατρίδα της σημερινής Βρομόβρυσης είναι η Ανω Βρομόβρυση, που έδωσε πολλά στον αγώνα του 1821. Από μαρτυρίες φαίνεται ότι στην Ανω Βρομόβρυση κατοικούσαν από το 1400 κυνηγημένες οικογένειες από το φόβο των Τούρκων και το 1686 - 1715 κατεβαίνουν και κτίζουν καλύβες στους συνοικισμούς της σημερινής Βρομόβρυσης, Κρασοπούλα - Σφενδάμι - Δρέμι».

Για τη συμμετοχή του στην αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος της Βρομόβρυσης επεσήμανε ότι «ασχολούμαι με πολύ μεράκι, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες. Μέλημά μου είναι να ενημερώνω έγκαιρα κι έγκυρα για όλα τα προβλήματα και να εισηγούμαι ιεραρχημένα και με γνώμονα το κοινό συμφέρον, στο οποίο θα πρέπει να προσανατολίζουμε όλοι οι αιρετοί τους πολίτες και όχι να τους σύρουμε σε προσωπικές επιθυμίες». Πρόσθεσε πως «είναι υποχρέωσή μου η δημοτική αρχή να έχει ενημέρωση, όπως και έχω ενημερώσει με υπόμνημα για όλα τα τρέχοντα προβλήματα, εστιάζοντας στο μεγάλο πρόβλημα της καθημερινότητας που είναι η αγροτική οδοποιία, καθώς και σε νέα έργα».
Εκτίμησε ότι «η δημοτική αρχή έχει την εμπειρία και αν θέλει μπορεί να δώσει λύσεις στα τρέχοντα, αλλά και να υλοποιηθούν νέα έργα», ενώ έκρινε ως απαραίτητη και δήλωσε πως περιμένει τη στήριξη και συμβολή της Περιφέρειας
Για τη συνένωση των πρώην καποδιστριακών Δήμων Αρφαρών, Αριος, Θουρίας με την Καλαμάτα, ανέφερε ότι «αρχικά την έβλεπα με πολλή επιφύλαξη. Τώρα έχοντας αυτά τα δεδομένα, πιστεύω ότι με προγραμματισμό, οργάνωση και πολλή διάθεση από όλους τους αιρετούς μπορεί αυτό το πάντρεμα να αποδώσει περισσότερο. Οι πρώην δήμοι και δίνουν στην πόλη της Καλαμάτας και έχουν να δώσουν και πρέπει να στηρίζονται».
Γ.Σ.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/ekklisia/item/49866-giorti-agiou-nikolaou-vromovrysi-arfarwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου