Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Εγκαινιάσθηκε στ’ Αρφαρά το Νιαρχαίϊκο Λιοτρίβι, χώρος υπηρεσιών προς τον πολίτη και πολιτισμού


niarxaiiko_3.JPG
niarxaiiko_6.JPG«Ένα κέντρο αυτοδιοίκησης και πολιτισμού, ένας φάρος για την ευρύτερη περιοχή» ευχήθηκε ο Δήμαρχος να είναι το Νιαρχαίϊκο Λιοτρίβι, που εγκαινιάσθηκε το πρωί της Κυριακής 23 Νοεμβρίου. Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό, τον οποίον τέλεσαν ο Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Μπίζας, που εκπροσώπησε το Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και ο εφημέριος των Αρφαρών π. Μιχαήλ Μπούρας. Στην τελετή παρέστησαν πολλοί αιρετοί του Δήμου Καλαμάτας και πλήθος κόσμου και στη συνέχεια ο Δήμαρχος έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων, ενώ ακολούθως αποκαλύφθηκε εντοιχισμένη αναμνηστική πλάκα.
ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 458.000 ευρώ και μέσω αυτού αποδόθηκε στην τοπική κοινωνία και στο Δήμο Καλαμάτας ένα όμορφο και λειτουργικό κτήριο, σε δύο επίπεδα, με εκπληκτική θέα από τη νότια πλευρά του και μεγάλο χώρο στάθμευσης στη βόρεια. Στο Νιαρχαίϊκο Λιοτρίβι, που βρίσκεται στο κέντρο των Αρφαρών, στεγάζονται οι Δημοτικές Υπηρεσίες της Δημοτικής Ενότητας Αρφαρών, δηλαδή το ΚΕΠ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», άλλες Δημοτικές Υπηρεσίες, το Τοπικό Συμβούλιο Αρφαρών κ.λπ., καθώς και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρφαρών «Αναγέννηση» και πολιτιστικές δραστηριότητες της Κ.Ε. «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας.
niarxaiiko_4.JPGΕΔΡΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΑΡΦΑΡΩΝ
Εκεί θα εδρεύει και η υπό σύσταση Δημοτική Φιλαρμονική Αρφαρών, τη λειτουργία της οποίας προανήγγειλε ο Παναγιώτης Ε. Νίκας, τονίζοντας πως «έχουμε διασφαλίσει τα χρήματα για τα όργανα, τις στολές και την πληρωμή των δασκάλων».
Ο Δήμαρχος ζήτησε από τους κατοίκους των Αρφαρών και της γύρω περιοχής να κινητοποιήσουν τα παιδιά τους «και να βάλουμε στόχο, του χρόνου τα Χριστούγεννα να παιανίσει η Δημοτική Φιλαρμονική Αρφαρών», κάτι που θα κάνει σε όλες τις εθνικές επετείους, τις εορτές και άλλες εκδηλώσεις.
Αμέσως πριν, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Αρφαρών Κώστας Φέστας, αφού καλωσόρισε όσους παρευρέθησαν, ευχαρίστησε το Δήμαρχο για το ενδιαφέρον του, χάρις στο οποίο αποπερατώθηκε το έργο. Τόνισε, δε, ότι το Νιαρχαίϊκο Λιοτρίβι «αποτελεί πράγματι στολίδι και κόσμημα για τον τόπο μας».
ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ

niarxaiiko_1.JPG
niarxaiiko_8.JPGΣτη συνέχεια, ο Δήμαρχος επεσήμανε πως πρόκειται για «ημέρα χαράς και αισιοδοξίας (…) διότι εν μέσω κρίσης ολοκληρώνουμε έργα χρήσιμα». Αναφέρθηκε, δε, και στο συμβολισμό που «δένει» το κτήριο με την περιοχή, όπου δεσπόζει το δέντρο της ελιάς, καθώς πρόκειται για έναν χώρο ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην επεξεργασία του ελαιοκάρπου και στην παραγωγή ελαιολάδου.
Προσέθεσε, επίσης, πως πέραν των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου, με τα εικαστικά της Κ.Ε. «Φάρις» και τη Φιλαρμονική στ’ Αρφαρά, στο Νιαρχαίϊκο θα στεγάζεται και ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Αρφαρών «Αναγέννηση», που πρωτοστατεί στις εορτές με τα χορευτικά του, ενώ διαθέτει και αξιόλογο εξοπλισμό εθνικών ενδυμασιών.
niarxaiiko.JPGΟ Δήμαρχος έκανε μνεία όσων διαδοχικά βοήθησαν ώστε να αποκτηθεί το κτήριο και να αποκατασταθεί, αναφέροντας τον αείμνηστο Πρόεδρο των Αρφαρών Αναστάσιο Αργυράκη, ο οποίος συνέβαλε εξ ιδίων (με ποσόν 10 εκατ. δρχ. επί συνόλου 30 εκατ.) στην απόκτηση του κτηρίου, αλλά και τους πρώην Δημάρχους Αρφαρών Γιάννη Αργυράκη και Ανδρέα Καραγιάννη.
Ο Δήμος Καλαμάτας υπερκέρασε γραφειοκρατικές δυσκολίες και άλλα προβλήματα, ολοκληρώνοντας και αποδίδοντας στους πολίτες ένα κτήριο όμορφο, λειτουργικό και χρήσιμο.
Ακολούθησαν περιήγηση στους χώρους του Νιαρχαίϊκου και ένα μικρό κέρασμα.
Δήμος Καλαμάτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου