Σάββατο, 31 Μαΐου 2014

Παλαιά Βρομόβρυση


Η Παλαιά Βρομόβρυση είναι χτισμένη σε υψόμετρο 960 μέτρων, λίγο έξω από την Καλαμάτα. Ήταν το παλιό χωριό των σημερινών κατοίκων της Βορμόβρυσης.Πολλά νέα σπίτια (βιλίτσες)  λίγα ερείπια καθώς και έξι από τις επτά εκκλησίες (φωτογραφία εκκλησάκι της Παναγιάς) σημαδεύουν ένα χωριό δυνατό, που έδωσε πολλά στον Αγώνα του ΄21. Το κακόηχο όνομά της η Παλαιά Βρομόβρυση ενδεχομένως το πήρε από κάποια θειούχα πηγή, αν και η επίσημη ονομασία και τω δύο χωριών με το όνομα αυτό είναι με –ο- και όχι με –ω (Βρωμόβρυση).
Η  Παλαιά Βρομόβρυση σήμερα αποτελεί ένα πανέμορφο τοπίο αναψυχής. Τα γύρω βουνά είναι η σημαντικότερη πρόκληση για τους φίλους της ορεινής απόλαυσης, της πεζοπορίας και της αναρρίχησης. Πανέμορφα δάση από βελανιδιές, κουμαριές, πλατάνια, πουρνάρια, φαράγγια, χαράδρες, σπήλαια, πηγές, καταρράκτες, ποτάμια και πετροκαλύβια σαγηνεύουν τον ταξιδιώτη και τον μεταφέρουν σε άλλους κόσμους και άλλες εποχές.
Κάθε χρόνο στις 2 Ιουλίου εορτάζεται στην Παλαιά Βρομόβρυση η Παναγία Βλαχέραινα η «καψοχειροβολούσα», με μεγάλο πανηγύρι. Πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά ανεβαίνει στην ορεινή  Παλαιά Βρομόβρυση καθώς το γλέντι ξεκινά μετά τη λειτουργία και τελειώνει αργά το βράδυ, με πλούσια φαγητά, μεζεδάκια και κυρίως γουρουνοπούλα ψητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου