Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2016

Παπαδόπουλος Θεόδωρος του Συμεών....Παπαδόπουλοι-Γεονολογία.

Το βιβλίο που σας γνωρίζουμε σήμερα είναι ένα βιβλίο που υποδειγματικά συνδέει την ιστορία με την γενεολογία.
Ο συγγραφέας ξεκινάει το βιβλίο του αναφέροντας για την αξία της ιστορικής αναζήτησης η οποία σίγουρα είναι προσωπική υπόθεση του καθενός μας αλλά με συλλογικό και ανθρωπιστικό αντίκρισμα.
Όλοι μας γνωρίζουμε καλά ότι ζούμε σε μία ακόμα ιστορική εποχή πολύ δύσκολη για τη χώρα μας, με τους ανθρώπους της να χάνουν την ελπίδα τους και την αυτοπεποίθηση τους. Που το μέλλον τους φαντάζει αβέβαιο πιεζόμενοι από την ισοπεδωτική καθημερινότητα, την επιβληθείσα ασφυκτική οικονομική δυσπραγία. Τείνουμε να πεισθούμε ότι δεν υπάρχει προοπτική και σωτηρία, δεν υπάρχει ελπίδα για τούτη τη γωνιά του κόσμου. Ο τόπος αυτός στην μακραίωνη ιστορία του έχει περάσει πολλές μπόρες και οι επιπτώσεις τους αντιμετωπίστηκαν με δύναμη και καρτερία. Μια ματιά στο παρελθόν μας θα μας μάθαινε πολλά.Πόσοι από μας άραγε γνωρίζουμε την ιστορία μας, γνωρίζουμε ποιοι είμαστε από πού ερχόμαστε, ποιες είναι οι καταβολές μας και οι υποθήκες μας. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αποκτά ένα ξεχωριστό νόημα σήμερα, καθότι οι άνθρωποι έχουν ξεμακρύνει από τις ρίζες τους, χάνοντας την ιστορικότητά τους, χάνοντας την μνήμη τους, χάνοντας έτσι τα στηρίγματά τους και πορεύονται μόνοι, χωρίς πυξίδα, στα πέλαγα της παγκοσμιοποίησης. 
Όλοι μας κουβαλάμε μια ιστορία. Μία ιστορία που μπορεί να μας δώσει ένα στήριγμα. Ζούμε σε ένα τόπο που κάθε πέτρα, κάθε χωράφι, κάθε βουνό και κοιλάδα, κάθε τόπος και χωριό ενέχει μια ζώσα ιστορικότητα και μια εν δυνάμει προοπτική. Οι παλιοί μας το ξέρανε καλά. Το παρελθόν τους ήταν ο θεματοφύλακας της σοφίας και της ηθικής, η πηγή των ονείρων και της παρηγοριάς, ο οδηγός για τη ζωή τους στο παρόν. Έδινε νόημα και σκοπό στις πράξεις τους. Τους έδινε αντοχή στις δοκιμασίες και τους συμφιλίωνε με τη μοίρα τους. 
Με αυτήν την διήγηση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά ο συγγραφέας ξεκινάει την ιστορία της γενιάς του. Με αυτήν την διήγηση επιχείρησε ένα οδοιπορικό στο παρελθόν, προκειμένου να την διερευνήσει και να την ερμηνεύσει ιστορικά.
Είναι πολύ σημαντική η καταγραφή της ιστορίας μας με τέτοιο τρόπο όπως αποδίδεται στο βιβλίο αυτό, γιατί αποτελεί μια έμπρακτη μορφή πνευματικής αντίστασης στην φθορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου