Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Το Πελεκητό Σταματινού.


Το Πελεκητό βρίσκεται σε οροπέδιο έξω από το χωριό Σταματινό στη Μεσσηνία, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα. Το Πελεκητό έχει ονομαστεί έτσι από μια δεξαμενή (στέρνα ), η οποία έχει λαξευτεί εντός του βράχου, όπου έχει πελεκηθεί η πέτρα. Η δεξαμενή έχει τέλειο σφαιρικό σχήμα διαμέτρου περίπου 5,5 μέτρων.
Στην περιοχή του Πελεκητού, λόγω του εξαίρετου δροσερού και ξερού κλίματος, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες διέμεναν πάρα πολλές οικογένειες από το Σταματινό και τα Αρφαρά. Υπάρχουν σήμερα γύρω στα 15-20 όμορφα μικρά σπίτια, λίθινα με κεραμοσκεπές και θέα προς τον Μεσσηνιακό κάμπο.

Στο Πελεκητό έχει αναγερθεί το όμορφο πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του νηστευτή. Είναι κεραμοσκεπές με παλαιά πεπλατυσμένα κεραμίδια. Εσωτερικά ο ναός δεν έχει στέγη , αλλά καλύπτεται από θόλο, ο οποίος διατρέχει το μήκος του ναού μέχρι και το κάτω τοίχωμα του Ιερού.
Κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου στο Πελεκητό για την γιορτή του Άγιου. Μετά τη θεία λειτουργία ακολουθεί πανηγύρι στην πλατεία, εκεί όπου είναι και τα τρία πηγάδια του Πελεκητού, έργα του Θεόδωρου Σκούλικα , αρχιμάστορα στα πέτρινα πηγάδια.Άνω Αρφαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου