Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Κ. Μωραγιάννης: "Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις δημοτικές ενότητες της Καλαμάτας"


Κ. Μωραγιάννης: "Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις δημοτικές ενότητες της Καλαμάτας"
Να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις περιφερειακές δημοτικές ενότητες, ζητεί ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας στο Δήμο Καλαμάτας Κωνσταντίνος Μωραγιάννης. Παρατηρεί ότι στόχος είναι το έργο της αποχέτευσης για την προστασία των πηγών Αγίου Φλώρου και Πηδήματος να υλοποιηθεί από το ΕΣΠΑ ή να είναι το πρώτο έργο που θα δημοπρατηθεί από το νέο ΚΠΣ. Ο εντεταλμένος σύμβουλος για τη Δ.Ε. Αρφαρών επισημαίνει ότι δε χρειάζονται χρίσματα στους υποψηφίους δημάρχους και δηλώνει πως θα ήταν καλύτερα να είχαν συνενωθεί οι Δήμοι Αρφαρών, Θουρίας και Αριος.


1 "Καλλικράτης" και Δήμος Καλαμάτας ή "Καποδίστριας" και Δήμος Αρφαρών;
«"Καποδίστριας" και Δήμος Αρφαρών και "Καποδίστριας ΙΙ" με ένωση των 3 δήμων της περιοχής μας (και Θουρίας και Αριος) σε έναν, αν χρειαζόταν το επόμενο βήμα. Με τους άλλους δύο πρώην δήμους έχουμε κοινά χαρακτηριστικά και ίδια προβλήματα, είμαστε αγροτικοί δήμοι».

2 Τι θα θέλατε να αλλάξει στον "Καλλικράτη" για να γίνει πιο αποτελεσματικός;
«Να δώσει περισσότερη βάση, μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες. Να έχουν τον αντιδήμαρχό τους και σε κάποια βασικά στοιχεία της η δημοτική ενότητα να λειτουργεί ως πρώην δήμος, για να αντιμετωπίζεται καλύτερα η καθημερινότητα».

3 Συμφωνείτε με αυτούς που λένε ότι ο "Καλλικράτης" φταίει για την ερήμωση των χωριών;
«Συμφωνώ, γιατί δίνει περισσότερο βάρος στις αστικές περιοχές. Εφυγαν υπηρεσίες που έδιναν ζωή και κίνηση στην περιοχή μας».

4 Ποια ήταν τα πιο σημαντικά έργα που έκανε στην περιοχή ο Δήμος Αρφαρών;
«Η αποπεράτωση της πλατείας των Αρφαρών, η αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης που ήταν από αμίαντο, η τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο των Αρφαρών, οι αναπλάσεις στα τοπικά διαμερίσματα (Αγιος Φλώρος, Πήδημα, Πλατύ) και οι μελέτες για τους δρόμους Ανω Αρφαρά – Πολιανή, Σταματινού – Βελανιδιά – Αγριλος – Συρόκα και το δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων».

5 Ποιο ήταν το έργο που δεν προλάβατε να κάνετε ως Δημοτική Αρχή Αρφαρών και σας ενόχλησε;
«Δεν μπορέσαμε να τελειώσουμε το έργο ασφαλτόστρωσης στο δρόμο Πελεκητό – Ανω Βρομόβρυση».

6 Πώς πάει η αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή μετά τις πρόσφατες πλημμύρες; 
«Είναι σε εξέλιξη η εργολαβία αποκατάστασης, αλλά είναι δύσκολες οι συνθήκες λόγω του καιρού. Πάντως, θα καταφέρει ο κόσμος να μαζέψει τις ελιές του, αλλά αυτό οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι φέτος είναι πολύ μικρή η παραγωγή».

7 Τι έφταιξε για τις ζημιές αυτές;
«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία δεν μπορείς να προβλέψεις. Φταίμε και μεις, γιατί τα χαντάκια και τα ρεματάκια τα έχουμε κάνει δρόμους».

8 Θα γίνει από το ΕΣΠΑ ή θα καθυστερήσει το έργο αποχέτευσης για την προστασία των πηγών Πηδήματος και Αγίου Φλώρου;
«Στόχος μας είναι να γίνει από το ΕΣΠΑ και αν δεν ενταχθεί το επόμενο διάστημα, με την έναρξη του νέου ΚΠΣ να είναι το πρώτο έργο που θα ενταχθεί και θα δημοπρατηθεί. Είναι το έργο που έχει μεγαλύτερη ανάγκη η περιοχή, λόγω της προστασίας των πηγών από τις οποίες πίνει νερό η μισή Μεσσηνία».

9 Υπάρχουν ακόμα προβλήματα από την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου στην περιοχή που δεν έχουν αντιμετωπιστεί;
«Στο Πήδημα υπάρχει πρόβλημα, στη γέφυρα στα διόδια. Δεν έγινε το αποστραγγιστικό έργο που είχαν υποσχεθεί το υπουργείο Υποδομών και ο "Μορέας"».

10 Συμφωνείτε με αυτούς που επικρίνουν το δήμαρχο ότι αδιαφορεί για τις Δημοτικές Ενότητες Αρφαρών, Αριος και Θουρίας;
«Ο δήμαρχος κάνει ό,τι μπορεί και ακούει ειδικά τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων. Περισσότερο φταίει το θεσμικό πλαίσιο του "Καλλικράτη"».

11 Ποιος φταίει τελικά που δεν είχε καθαριστεί ο Αρις και πλημμύρισε ο κάμπος;
«Εκείνος που ήταν υπεύθυνος να τον καθαρίσει. Το θέμα της αρμοδιότητας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει. Ηξερα, πάντως, ότι η Νομαρχία ήταν υπεύθυνη για τους καθαρισμούς των ποταμών και ο Αρις είναι ποτάμι. Ο δήμαρχος προσπάθησε και ζήτησε χρήματα, αλλά συνάντησε την άρνηση του υπουργείου».

12 Το αντιπλημμυρικό έργο που έχει προγραμματιστεί στον Αγιο Φλώρο, θα γίνει; Γιατί δεν έχει ξεκινήσει ακόμα;
«Υπάρχει αντίδραση από παρόδιους ιδιοκτήτες. Το έργο, όμως, έχει δημοπρατηθεί και πρέπει να γίνει. Είναι σημαντικό έργο, γιατί κάθε φορά που βρέχει, πλημμυρίζει ο εθνικός δρόμος στον Αγιο Φλώρο και διακόπτεται η κυκλοφορία».

13 Θα ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης των πηγών Αγίου Φλώρου;
«Πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί είναι σημαντικό έργο. Και όσον αφορά τον καθαρισμό στο ποτάμι, αυτό πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο».

14 Ο Δήμος Αρφαρών είχε κάνει μια μελέτη για παρεμβάσεις στο πάρκο του Πηδήματος. Θα υλοποιηθεί ή θα μείνει στα χαρτιά;
«Η μελέτη αφορά την ανάπλαση όλου του χώρου του πάρκου και τη δημιουργία θεάτρου 900 θέσεων στο νταμάρι. Πρέπει να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα για να υλοποιηθεί. Θα είναι ένα έργο ανάπτυξης για την περιοχή και όχι μόνο».

15 Ποια είναι τα πιο σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν στη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών;
«Πρέπει να ολοκληρωθεί το Μαγκλαρέικο, να αποπερατωθούν οι εργασίες στο Νιαρχέικο λιοτρίβι και να υλοποιηθεί το έργο της αποχέτευσης. Και να γίνει το έργο ύδρευσης στο Πελεκητό, για το οποίο υπάρχει μελέτη».

16 Ποια είναι η άποψή σας για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης;
«Υπάρχουν ζητήματα ασαφή που δεν τα γνωρίζουμε και πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Οπως ποιοι σύμβουλοι θα είναι με την πλειοψηφία και ποιοι με τη μειοψηφία, πώς θα λειτουργεί το Δημοτικό Συμβούλιο και πώς θα διοικεί ο δήμαρχος; Δεν θα ήταν άσχημο, πάντως, το νέο εκλογικό σύστημα, γιατί θα εκλέγονται οι ικανοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι».

17 Χρειάζονται τα χρίσματα στους υποψηφίους δημάρχους;
«Για μένα όχι. Σήμερα έχουμε φθάσει να συνεργάζονται η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Ποιος θα το περίμενε πριν από κάποια χρόνια; Τι χρίσματα να δώσουν; Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι μακριά από κόμματα».

18 Αισιοδοξείτε ότι θα λυθεί το σοβαρό ζήτημα των σκουπιδιών;
«Επρεπε να έχει λυθεί από χρόνια. Εχουν γεμίσει σκουπίδια όλα τα ρέματα, όπου και να πας βρίσκεις πεταμένα σκουπίδια. Ελπίζω και πρέπει να λυθεί. Πιστεύω ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα με τη λύση των εργοστασίων που έχει δρομολογηθεί. Πάντως, κανείς δε θέλει δίπλα του τα σκουπίδια».

19 Υπάρχει ενδιαφέρον για την ορεινή ζώνη της περιοχής ή όλα γίνονται στα Αρφαρά και γύρω από αυτά;
«Υπάρχει ενδιαφέρον και προσωπικά επιδεικνύω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ορεινή ζώνη. Υπάρχει μεγάλη κτηνοτροφία, 4.500 με 5.000 αιγοπρόβατα. Επί αντινομαρχίας Στάθη Αναστασόπουλου ηλεκτροδοτήσαμε το Πελεκητό και την Ανω Βρομόβρυση».

20 Θα είστε και πάλι υποψήφιος στις εκλογές του 2014;
«Δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Προβληματίζομαι, γιατί δεν μπορώ να προσφέρω, όπως προσέφερα πριν με τον "Καποδίστρια"».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κωνσταντίνος Μωραγιάννης γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στα Αρφαρά. Είναι επαγγελματίας και πατέρας 4 παιδιών. Ηταν 8 χρόνια δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αρφαρών και 4 χρόνια αντιδήμαρχος. Το 2010 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας με το συνδυασμό του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα. Είναι εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών και αντιπρόεδρος στο Σύνδεσμο Υδρευσης Καλαμάτας - Μεσσήνης.      

Γράφτηκε από την  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου