Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Σταματινού Μεσσηνίας(το μπαλκόνι του Μεσσηνιακού κάμπου).


image62.jpg
`Ενα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Mεσσηνίας είναι, κατά γενική ομολογία, το Σταματινού (το μπαλκόνι του μεσσηνιακού κάμπου). Είναι χτισμένο στην οροσειρά των Βρομοβρυσαίικων Βουνών και έχει   105 μόνιμους κατοίκους. Το κλίμα του είναι  ψυχρό το χειμώνα και θερμό το καλοκαίρι...
 Είναι ένα μικρό χωριό των 105 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τα Αρφαρά και ανήκε στον τέως Δήμο Αρφαρών και νυν Δήμο Καλαμάτας

Από μακριά τα κάτασπρα σπίτια του χωριού μου φαίνονται σαν προβατάκια που βόσκουν στην καταπράσινη βουνοπλαγιά. Ολόκληρο το χωριό είναι χωμένο κυριολεκτικά στο πράσινο. Την άνοιξη, όταν η φύση γιορτάζει, δε χορταίνει το μάτι σου να βλέπει το χωριό στολισμένο με άπειρα πολύχρωμα λουλούδια, ωραία φυτά και δέντρα γεμάτα άνθη.
Οι δρόμοι του χωριού είναι ωραίοι και πάντοτε καθαροί. Δεν υπάρχουν σκουπίδια εδώ και κει, καθώς οι κάτοικοι του ξέρουν τι θα πει καθαριότητα και το φροντίζουν. Τα σπίτια είναι καλοχτισμένα, άσπρα και πολύ περιποιημένα. Μπροστά τους απλώνονται ευρύχωρες αυλές και κήποι κατάφυτοι από οπωροφόρα δέντρα και κάθε λογής όμορφα φυτά και λουλούδια. Στα παράθυρα των σπιτιών υπάρχουν τοποθετημένες γλάστρες με καλλωπιστικά φυτά και πανέμορφα λουλούδια, τα οποία σκορπίζουν τριγύρω ένα μαγευτικό άρωμα. Η μικρή πλατεία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, περιτριγυρισμένη από τα μικρά πρώην  καφενεία.

Το χωριό  έχει μια μεγάλη εκκλησία και δύο όμορφα ξωκκλήσια.
Οι κάτοικοι του χωριού  είναι ευγενικοί, φιλόξενοι και πολύ εργατικοί. `Ολοι γνωρίζονται μεταξύ τους και είναι αγαπημένοι. Μοιράζονται τη χαρά, την αγωνία και τη λύπη τους. Συζητούν τα προβλήματά τους και είναι πρόθυμοι να προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους, όταν κάποιος τους τη ζητήσει. Οι άνθρωποι που συναντάς στο δρόμο δεν είναι νευρικοί αλλά ήρεμοι, με τη γαλήνη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους. Οι κύριες ασχολίες τους είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. `Αλλοι πάλι εργάζονται στη Καλαμάτα και έτσι αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται καθημερινά με το δικό τους αυτοκίνητο.



Στις γιορτές και στις διάφορες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Σταματινού όλοι οι κάτοικοι γλεντούν και διασκεδάζουν μαζί. Μεγάλο πανηγύρι γίνεται τη μέρα που γιορτάζουν  τη μνήμη της Μεταμόρφωσης του Σωτήρας  στις έξι Αυγούστου. Ο θαυματουργός αυτός `Αγιος θεωρείται ως ο προστάτης του μικρού  χωριού.



Τα κυριότερα προϊόντα που παράγει το χωριό είναι το λάδι και τα τυροκομικά.. Η συγκοινωνία του με τα άλλα γειτονικά χωριά γίνεται με αυτοκίνητα. Την ημέρα υπάρχει αρκετή κίνηση στους δρόμους, καθώς αρκετοί επισκέπτες έρχονται για να επισκεφτούν το γραφικό αυτό  χωριό

Ariochori by nikastrade
Το Σταματινού λέει ο Κλεομένης Αθανασίου  Μπούρας , το χωριό μου, είναι ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Σ' αυτό γεννήθηκα και πέρασα τα πιο χαρούμενα και ξέγνοιαστα χρόνια της ζωής μου, παρέα με τους αγαπημένους μου φίλους. Η καρδιά μου πλημμυρίζει από αγάπη για το πανέμορφο αυτό χωριό, γι' αυτό και είμαι σίγουρος ότι ποτέ και για τίποτα στον κόσμο δε θα μπορούσα να το αποχωριστώ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου