Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Αναδείχθηκε η ομορφιά στις πηγές του Αγίου Φλώρου.

Ενα μικρό τμήμα στις πηγές Παμίσου στον Αγιο Φλώρο καθαρίστηκε τις τελευταίες μέρες, και η εικόνα του πανέμορφου αυτού τόπου βελτιώθηκε. Φάνηκε νερό στην περιοχή που έχει κατακλυστεί από τα καλάμια - και μάλιστα νερό είναι καθαρό και τρεχούμενο. Η παρέμβαση έγινε με πρωτοβουλία της δραστήριας Ενωσης Αγιοφλωριτών με έδρα την Αθήνα, αλλά δε φτάνει, όπως είδαμε οι ίδιοι αλλά και μας επισήμαναν στελέχη της Ενωσης.Αναδείχθηκε η ομορφιά στις πηγές του Αγίου Φλώρου
Ο ελκυστικός αυτός χώρος που αναπλάστηκε από το Γ’ ΚΠΣ με 1 εκ. ευρώ περίπου έχει αρκετά προβλήματα, ελλείψεις και κακοτεχνίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η πρόσφατη παρέμβαση έδειξε ότι πρέπει επιτέλους να καθαριστεί όλος ο χώρος στα "μάτια", να μη μείνει καλάμι, να μπορεί ο κόσμος να κάνει μπάνιο και να περνάει απέναντι μέσα από το ποτάμι, όπως γινόταν από χρόνια. Κι έτσι θα αναδειχθεί και ο αρχαιολογικός χώρος που υπάρχει στην περιοχή.
Ο καθαρισμός πρέπει να ξεκινήσει από πιο ψηλά, από τα αντλιοστάσια του ΓΟΕΒ και της ύδρευσης, όπου σήμερα επικρατεί... ζούγκλα από τα βάτα και τα καλάμια.
Ο τελευταίος καθαρισμός είχε γίνει το 2000, επί δημαρχίας Γιάννη Αργυράκη στο Δήμο Αρφαρών. Από τότε δεν είχε γίνει τίποτα. Στο δε έργο της ανάπλασης έχουν προκληθεί ζημιές: Οι μισές κολόνες είναι χωρίς καλώδια, με αποτέλεσμα να είναι σβηστές και η περιοχή να βρίσκεται στο σκοτάδι. Τα παγκάκια έχουν υποστεί βανδαλισμούς, ενώ τα δεντράκια (ιβίσκοι) που φυτεύτηκαν... εξαφανίστηκαν. Κάποια πλατάνια που ξαναφυτεύτηκαν και άντεξαν ήταν αποτέλεσμα πρωτοβουλίας της Ενωσης.
Ακόμη, ο ανατολικός ξύλινος διάδρομος - πεζόδρομος έχει καλυφθεί από καλάμια, οδηγεί στο πουθενά και φυσικά δε χρησιμοποιείται. Κι αυτό γιατί δεν φτιάχτηκε ποτέ η ξύλινη γεφυρούλα (για να περνάει κανείς από τη μια πλευρά του ποταμού στην άλλη), που είχε προβλεφθεί στο έργο της ανάπλασης.
Σήμερα, όπως είναι η κατάσταση, χωρίς να έχει γίνει η οριοθέτηση του Παμίσου, ακόμα και στα πιο στενά του σημεία δεν μπορείς να μπεις στο ποτάμι και να περάσεις απέναντι.
Η παιδική χαρά που φτιάχτηκε δε λειτούργησε ποτέ, έχει μείνει με τους σκελετούς. Τα πρώτα παιχνίδια κλάπηκαν πριν καν λειτουργήσει ο παιδότοπος, και τα άλλα φυλάσσονται σε κλειστό χώρο για να... γλυτώσουν.
Στο πλακόστρωτο έχουν γίνει κακοτεχνίες, ενώ ο ιστορικός πλάτανος του Αγίου Φλώρου ασφυκτιά από τις πλάκες που τον κάλυψαν. Στο Δημοτικό Σχολείο, όπου υπήρχε παιδική χαρά και ξηλώθηκε, η Ενωση κατάφερε και προστάτευσε το προαύλιο, καθώς απαγορεύτηκε το πάρκινγκ κι έτσι οι επισκέπτες του καλοκαιριού, παιδιά με τους γονείς τους, χαίρονται κι απολαμβάνουν το χώρο και το παιχνίδι. Από την κάτω πλευρά όμως, προς τις πηγές, ο τοίχος έχει γκρεμιστεί και θέλει ανακατασκευή.
Ενας τέτοιος τόπος ιδιαίτερος, μοναδικός σε φυσική ομορφιά, που βρίσκεται κοντά στην Καλαμάτα κι ανήκει στο δήμο της, με τις πηγές του που έχουν σώσει τη Μεσσηνία αρδευτικά και πρόκειται να τη σώσουν και υδρευτικά, δικαιούται μάλλον μεγαλύτερη φροντίδα και προστασία... Για να αναδειχθεί όσο του αξίζει και για να γίνει ακόμα πιο ελκυστικός.                                               
    Πηγή :ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

2 σχόλια:

  1. Να μη μεινει καλαμι ?!!!Τελειως επιπολαιες και επικινδυνες αποψεις απο εντελως ασχετους στα "περιβαλλοντολογικα" ανθρωπους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή