Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Δαγρές Κωνσταντίνος και Αθανάσιος



Ο Αθανάσιος Δαγρές (; - 1821) ήταν Έλληνας αγωνιστής του 1821 Γεννήθηκε στη Βρομόβρυση.
Ήταν από τους λίγους οπλαρχηγούς που πρωταγωνίστησαν πολεμώντας ανδρειότατα στο Βαλτέτσι επικεφαλής των Καλαμίων και ενενήντα άλλων αγωνιστών, αποκρούοντας τις επανειλημμένες εφόδους του Κεχαγιά Βεγή. Σύμφωνα με την ομολογία του Κολοκοτρώνη, ο Δαγρές έσωσε την μάχη αυτή.
Έπεσε γενναία αγωνιζόμενος στην Τρίπολη, την στιγμή που κρατούσε στα χέρια την σημαία και πυρπολούσε τα γύρω σπίτια. Ο Σύλλογος Βρομοβρυσαίων φέρει το όνομά του.

Γιος του ήταν ο Κωνσταντίνος Δαγρές.

Γεννήθηκε στην Βρομόβρυση της Αμφείας στις αρχές Ιουλίου 1821. Πατέρας του ήταν ο Αθανάσιος Δαγρές. Με τον θάνατο του πατέρα του ο Κωνσταντίνος έμεινε ορφανός σε βρεφική ηλικία σαράντα ημερών.
Έμαθε τα πρώτα γράμματα στον ιερέα του χωριού του. Παραπάνω δεν πήγε σχολείο, και όμως εξελίχθηκε σε δεινό ρήτορα.
Εκλέχτηκε Βουλευτής Καλαμών το 1851, και από τότε έβγαινε συνέχεια βουλευτής. Διετέλεσε για μεγάλο διάστημα Νομάρχης και Διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών.
Έγινε πληρεξούσιος στις Εθνικές Συνελεύσεις και αγωνίστηκε με πολύ αυταπάρνηση υπέρ των λαϊκών ελευθεριών.
Επί Όθωνος ήταν από τους πρώτους που υπεράσπιζαν την ιδέα της μεταπολίτευσης. Σε κλήρωση που έγινε του ανατέθηκε ο φόνος του βασιλιά. Αρνήθηκε όμως, θεωρώντας την δολοφονία άνομη και άνανδρη πράξη και όχι αντάξια των αγωνιστών που πολεμούν με θεμιτά μέσα.
Απεβίωσε στις 4 Ιανουαρίου 1898.  Πηγή : ΒΙκιπαίδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου