Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Χυλοπίτες χωριάτικες καλαματιανές




Οι χυλοπίτες είναι είδος παραδοσιακού ελληνικού ζυμαρικού.











Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται αλεύρι, αυγά, γάλα και αλάτι.

Η ζύμη ανοίγεται σε λεπτό φύλλο, έπειτα κόβεται σε λωρίδες και στη συνέχεια σε πολύ μικρά τετράγωνα.                                                          

Η διαδικασία αυτή στο παρελθόν γινόταν στο χέρι, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται ειδικές μηχανές.




Οι χυλοπίτες απλώνονται για ορισμένες μέρες σε καθαρά σεντόνια, μακριά από σκόνες και έντομα για να στεγνώσουν και να ξεραθούν τελείως.


Τις βάζουμε σε μία καθαρή μαξιλαροθήκη και τις αποθηκεύομαι σε μέρος δροσερό που να αερίζoνται.



Μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, είτε ως βραστές- σούπες, είτε κοκκινιστές με μοσχαράκι, με κατσικάκι  αλλά το καλύτερο: κόκορας χωριάτικος με χυλοπίτες.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου