Ευχόμαστε το 2021 να είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο.
Να έχουμε όλοι μας υγεία και ευτυχία.
Η ΣΕΛΙΔΑ ΑΥΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΟΥ. ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ,ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ MAΣ. ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ, ΩΣΤΕ Η ΣΕΛΙΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ. Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΕΠΙΛΈΧΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΛΌΓΟ ΝΑ ΦΑΊΝΕΤΑΙ Η ΠΑΛΙΆ ΒΡΟΜΟΒΡΥΣΗ(ΨΗΛΟΒΟΥΝΙ)
Σαν σήμερα, στις 22 Νοεμβρίου 1962, πέθανε η γιατρός και ερευνήτρια για τη θεραπεία του καρκίνου Δάφνη Παπαδοπούλου-Σταμάτη που καταγόταν από το χωριό Βρωμόβρυση και είχε γεννηθεί το 1916.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ειδικεύθηκε στον κλάδο της βιοχημείας στη Βιέννη. Επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διεύθυνση του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Αθηνών. Δημοσίευσε μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών και έγινε γνωστή σε όλη την ανθρωπότητα.
Δυστυχώς οι ελληνικές αρχές την εγκατέλειψαν και σταμάτησαν να την στηρίζουν οικονομικά και ηθικά. Αυτό την ανάγκασε να φύγει εκτός Ελλάδας και να μεταβεί για επιστημονικές έρευνες σε Γαλλία, Αγγλία και Αμερική. Τα αντικαρκινικά ινστιτούτα της Αμερικής την προσέλαβαν και στήριξαν το έργο της.
Ασχολήθηκε περισσότερο με την πυρηνική ιατρική. Εργάστηκε στο ιατρικό τμήμα της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στο Οκ Ρητζ και στη συνέχεια στο Ναυτικό Κέντρο Ιατρικών Ερευνών, όπως και στο τμήμα Πυρηνικών Ερευνών του Εθνικού Ινστιτούτου Υγιεινής στην Ουάσιγκτων.
Εκτεθειμένη συνεχώς στη ραδιενέργεια προσβλήθηκε και η ίδια από τον καρκίνο. Της συνέστησαν να διακόψει την ερευνητική δουλειά και να πάει για θεραπεία. Αρνήθηκε πιστεύοντας ότι θα πρόφταινε να ολοκληρώσει μια σημαντική επιστημονική έρευνα που θα άλλαζε τα επιστημονικά δεδομένα. Δυστυχώς δεν άντεξε και έπεσε τελικά θύμα της επάρατης νόσου στις 2 Νοεμβρίου 1962.
Η αμερικανική κυβέρνηση την τίμησε ως μεγάλη ηρωίδα της επιστήμης. Ετάφη μεγαλοπρεπώς στο Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλιγκτον εκεί που γίνεται η ταφή των μεγάλων και ενδόξων νεκρών της Αμερικής σε ένδειξη τιμής της προσφοράς της στην επιστήμη. Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Λεβέτι = Μεγάλο χάλκινο καζάνι που η συνήθης χρήση του ήταν να ζεσταίνουν το γάλα για να πήξει και να φτιάξουν τα διάφορα τυριά, λιώσιμο παστό, ζέσταμα νερού για πλύσιμο ρούχων, παρασκευή σαπουνιού, και κάθε άλλη εργασία του σπιτιού.
Οι ιστορίες από παλιά αντικείμενα πάντα μας γοητεύουν.
Περίπου έτσι είναι στο Δημοτικό Σχολείο Βρομόβρυσης, στον οικισμό Σφενδάμι μέχρι που το σχολείο λειτουργούσε.. |
Πράγματα που υπάρχουν εκεί χρόνια, τα βλέπουμε, χωρίς όμως να ξέρουμε ποια είναι η προέλευση και η χρήση τους.
Αποκλείεται να μην έχεις δει και εσύ, έξω από παλιά σπίτια και κτίρια, δίπλα από την
είσοδο, ένα ορθογώνιο σίδερο.
Σαν παιδί, θα έχεις ανέβει πάνω του ή θα έχεις σκοντάψει σε αυτό.
Αυτή η σιδερένια ορθογώνια λάμα που είναι βιδωμένη στο έδαφος δεν είναι καθόλου
τυχαία.
Είχε έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης κάποτε και κρύβει μεγάλη ιστορία.
Το σίδερο, λοιπόν, αυτό ονομάζεται ποδόμακτρο ή ξελασπωτήρας εξώπορτας.
Η λέξη «ποδόμακτρο» προέρχεται από το πόδι και το μάκτρον, όπου μάκτρον είναι
οτιδήποτε χρησιμοποιούμε για να σκουπιστούμε.
Υπήρχε έξω από όλα τα σπίτια, δίπλα από την πόρτα, στο έδαφος και η χρήση του ήταν πολύ πρακτική για την εποχή.
Εκεί καθάριζαν οι άνθρωποι τα παπούτσια και τις σόλες τους από τις λάσπες πριν μπουν
στο σπίτι.
Όταν ακόμη οι δρόμοι των πόλεων ήταν χωμάτινοι, ο ξελασπωτήρας ήταν απαραίτητος.
Οι τεχνίτες και οι σιδηρουργοί δημιουργούσαν μάλιστα πρωτότυπα και καλαίσθητα σχέδια
και σχήματα, ώστε να ταιριάζουν με τα ωραία, αρχοντικά σπίτια.
Το διακοσμητικό αυτό πλέον θεωρείται ρετρό αλλά κοσμεί ακόμη πολλά vintage ή νεοκλασσικά σπίτια που έχουν ανακαινισθεί.
Ήταν σε χρήση ακόμη και μέχρι τη δεκαετία του 1950.
Πλέον τα περισσότερα είναι σκουριασμένα, να θυμίζουν μια άλλη, περασμένη εποχή.
Πηγή:News one.
Σύσκεψη μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου και της ΔΕΥΑΚ, πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Αντιδημάρχου Νίκου Μπασακίδη, με θέμα την υλοποίηση των έργων της Ασφαλτόστρωσης του δρόμου Πελεκητό – Άνω Αρφαρά και της υδροδότησης της Κοινότητας Πολιανής.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Ανάδοχων Εταιρειών, εξετάστηκαν ιδίως, θέματα συντονισμού μεταξύ των δύο παρεμβάσεων στην κοινή περιοχή ώστε η υλοποίησή τους να εξελιχθεί απρόσκοπτα. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν τα χωματουργικά για το δρόμο και σε επόμενο στάδιο θα αρχίσει η κατασκευή του αγωγού ύδρευσης επί του ιδίου τμήματος.
Παράλληλα, η εργολαβία για τον αγωγό ύδρευσης θα ξεκινήσει από διαφορετικό σημείο.
Εκτιμάται ότι στο δρόμο θα πέσει το ασφαλτικό την άνοιξη.
Πηγή: Δήμος Καλαμάτας.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 1849 έφυγε από την ζωή ο Στρατηγός Νικήτας Σταματελόπουλος ή όπως θα τον θυμόμαστε ΟΛΟΙ όσοι είμαστε Έλληνες, "Νικηταράς ο τουρκοφάγος"..
Ανιψιός του Κολοκοτρώνη, έσπασε πάρα πολλά σπαθιά σφάζοντας τούρκους, δοξάστηκε στα Δερβενάκια και στο Αγιονόρι ενώ κυνηγήθηκε και φυλακίστηκε όπως οι περισσότεροι καπεταναίοι από την αντιβασιλεία των Αρμανσμπεργκ και Μαουερ.. Αποφυλακίστηκε μισότυφλος και κατέληξε ζητιάνος.. Το 1843 αποκαταστάθηκε λαμβάνοντας το βαθμό του υποστράτηγου και μια πενιχρή σύνταξη.. Τελευταία του επιθυμία να ταφεί δίπλα στο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη..
Την ίδια μυστηριακή ζωή πρέπει να έχει και ο άνδρας που είναι νυμφευμένος, αλλά και η γυναίκα που είναι παντρεμένη. Διότι ο άνθρωπος που θα φτιάξει πρόσφορο δεν μπορεί να έχει σαρκικά αμαρτήματα ή να ζει ασώτως και μετά να προσφέρει στον Θεό. Όπως τα σκεύη είναι καθαρά και χρησιμοποιούνται μόνο για το πρόσφορο, έτσι και ο άνθρωπος πρέπει να ζει μυστηριακή ζωή και όσο μπορεί να είναι αγνός όταν προσφέρει κάτι προς τον Θεό και πολύ περισσότερο το πρόσφορο που πρόκειται να γίνει το Σώμα του Ιησού Χριστού. Πηγή: Βήμα Ορθοδοξίας.
Ακόμα ένας προβιβασμός για αθλητή των Ακαδημιών της ΑΕΚ, με τον Έκτορα Καμαρινόπουλο να εντάσσεται στο ανδρικό τμήμα της ομάδας εν όψει της νέας σεζόν.
Συμβόλαιο… προβιβασμού υπέγραψε ο 15χρονος κεντρικός με
την Ένωση, εν όψει της επιστροφής της ομάδας στη δράση μέσα από την Pre League.
Έτσι, γίνεται ακόμα ένας αθλητής που από ανδρώθηκε στις
ακαδημίες της ΑΕΚ και πλέον στελεχώνει την ανδρική ομάδα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η ΑΕΚ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την
προώθηση του Έκτορα Καμαρινόπουλου από την Ακαδημία Βόλεϊ του Συλλόγου στην
ανδρική ομάδα. Ο 15χρονος (04/06/2005) κεντρικός, ύψους 2,03 μ., θα ενισχύσει
την ανδρική ομάδα τη νέα σεζόν, αποτελώντας φυσικά μέλος και των τμημάτων
υποδομής του “Δικεφάλου”.
Ο Έκτορας Καμαρινόπουλος αγωνίζεται τους τελευταίους
μήνες στην Ακαδημία της ΑΕΚ, έχοντας αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις στην ομάδα
Παίδων, και πλέον θα ενισχύσει και την ανδρική ομάδα. Παράλληλα, την περασμένη
αγωνιστική περίοδο κλήθηκε σε κλιμάκια της Εθνικής ομάδας για τα παιδιά με έτη
γέννησης 2005-2007.
H συμφωνία του αθλητή με την ΑΕΚ επισημοποιήθηκε στα
Γραφεία του Συλλόγου, όπου τον υποδέχθηκε ο Team Manager του τμήματος, Μάνος
Μακρής, ο οποίος του ευχήθηκε κάθε επιτυχία.
Τις θερμότερες ευχές μας σε όλους τους επιτυχόντες για καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία στη ζωή τους.
Η Τελική Σύγκρουση .Ό Τιμημένος Θάνατος και η Αιώνια Δόξα
Η τύχη, της μάχης αντιστρέφεται ραγδαία με την άφιξη των «αθανάτων» στα νώτα των επιζώντων Ελλήνων. Πολεμώντας μέχρι τη στιγμή εκείνη σε ένα μέτωπο, οι καταπονημένοι οπλίτες παρέμεναν αδιαμφισβήτητοι νικητές. τώρα όμως αναγκάζονται να συμπτυχθούν, με επιτυχία παρ’ όλα ταύτα, προς τη στενή δίοδο των Θερμοπυλών. περνούν το τείχος των Φωκέων και παρατάσσονται ελάχιστα πίσω του σε ένα μικρό λόφο, τον Κολωνό.
Με κυκλική διάταξη, προκειμένου να διατηρούν επαφή με όλα τα μέτωπα, αποφασίζουν να δώσουν εκεί την τελική μάχη με όσα όπλα τους απέμεναν, ένώ ό 60χρονος Βασιλιάς καί Αρχιστράτηγος Λεωνίδας έχει πέσει ηρωικά πολεμώντας στήν πρώτη γραμμή ώς συνήθιζαν πάντοτε οί Βασιλείς τής Σπάρτας .Οί Έλληνες δίνουν τήν ύστατη μάχη ,πολεμώντας ακόμα με τα χέρια ή τα δόντια. Αλλά ακόμα και χωρίς όπλα προκαλούν τρόμο στον εχθρό. Τόσο οι Πέρσες που επιτίθεντο κατά μέτωπο όσο και οι επίλεκτοι «αθάνατοι» που έφθασαν από την Ανοπαία δεν τόλμησαν να πλησιάσουν για μάχη εκ του συστάδην. Πρώτα γκρέμισαν το τείχος των φωκέων, τους κύκλωσαν από όλα τα σημεία και τους χτυπούσαν με ακόντια και με βέλη έως τη στιγμή που έπεσαν νεκροί και οι τελευταίοι. ετσι τέλειωσε η μάχη.
Άν ό <<Τραχίνιος στήν καταγωγή Εφιάλτης ό Ευρυδήμου δέν τούς είχε υποδείξει τήν Ανοπαία Ατραπό >>θά είχαν χάσει τό πλεονέκτημα τής πολυάριθμης στρατιάς τους.Θά αναγκάζονταν νά μετακινηθούν άμεσα στίς επόμενες δύο μέρες τό αργότερο ελείψει παροχών τροφοδοσίας καί ύδατος.Θά άρχιζαν νά υποφέρουν φυσικά καί από ασθένειες διαφόρων ειδών .
Έτσι θά υπήρχε καί ενίσχυση των δυνάμεων μέ άλλα αγήματα καί στρατό ,καί θά είχε βρεθεί σέ μεγάλο αδιέξοδο μέ τό τεράστιο στράτευμά του ,όπως αναφέρουν ειδικοί σχολιαστές μαχών καί ιστορικοί .
Αναγκαζόμενος νά μετακινηθεί καί νά υποχωρήσει.
Έτσι οί Έλληνες θά είχαν τεράστιο πλεονέκτημα καί χρόνο.
Δεν γνωρίζουμε τις Ελληνικές απώλειες κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών της μάχης. Είναι ωστόσο απίθανο οι απώλειες αυτές να ήταν της τάξης των 3.000 ανδρών. Σύμφωνα με μελετητές της μάχης,η αναφορά του Ηροδότου είναι εξωπραγματική και υπολογίζουν τις απώλειες των Ελλήνων στις 2.000 περίπου.
Η μάχη των Θερμοπυλών λοιπόν αποτελεί μια από τις πλέον γνωστές και σημαντικές μάχες στην παγκόσμια ιστορία.Από στρατηγική άποψη, η κατάρρευση της γραμμής άμυνας των Θερμοπυλών ήταν μια βαριά, αλλά ένδοξη ήττα για τους Έλληνες οι οποίοι αν δεν προδίδοντο και άντεχαν ακόμα μερικές μέρες, οι Πέρσες θα είχαν αναγκαστεί να υποχωρήσουν λόγω έλλειψης φαγητού και νερού. Η Ελληνική άμυνα σκόρπισε τον τρόμο στον Περσικό στρατό και ταυτόχρονα, με την αμυντική προσπάθεια, κέρδισε πολύτιμο χρόνο ώστε να κριθεί ο πόλεμος στη θάλασσα,μετά ένα μήνα, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Ο Σπαρτιατικός στρατός ήταν πράγματι αήττητος. Δεν υπήρχε καμιά περίπτωση να γυρίσει την πλάτη στον εχθρό, να φύγει νικημένος από το πεδίο της μάχης και να αφήσει τους Πέρσες να περάσουν ανενόχλητοι από τα στενά. Οι Σπαρτιάτες, υπακούοντας στους νόμους της πατρίδας τους, δέν έδειχναν τίς πλάτες τους ποτέ.Δέν εγκατέλειπαν τό επιλεγμένο σημείο διεξαγωγής μιάς μάχης.Το "ή ταν ή επί τας" ήταν χαραγμένο στην ψυχή τους από τα παιδικά τους χρόνια και είχε έρθει η ώρα το δοξάσουν. Ζούσαν γιά νά πεθάνουν τιμημένοι στήν μάχη,γιά τίς αξίες τού πολιτισμού τους καί τό πνεύμα του μαχητή .Δέν τούς φόβιζε ό θάνατος.Τόν είχαν ξεπεράσει από έφηβοι ακόμα .
Οι Σπαρτιάτες θεωρούσαν ηθικό πλεονέκτημα καί υποχρέωσή τους να μάχονται για την πατρίδα και να πεθαίνουν γι' αυτήν. Οι Θεσπιείς μέ τήν σειρά τους, έχοντας εξασφαλίσει καί στείλει στήν Πελοπόννησο τά γυναικόπαιδά τους άμαχους καί τους υπόλοιπους οπλίτες τους τους ,αν και φυσικά δεν ήταν υποχρεωμένοι με κανέναν τρόπο, προσφέρθηκαν εθελοντικά να θυσιαστούν και συνεπώς επέδειξαν ανδρεία , προσφέροντας με δική τους θέληση τον εαυτό τους για την πατρίδα. Ξέροντας πώς ή πόλις τους ήταν ήδη καταδικασμένη νά καεί απ’ άκρη σ’άκρη όπως καί έγινε.Μέχρι και σήμερα, η θυσία του Λεωνίδα και των αντρών του στις Θερμοπύλες, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ηρωισμού και αλτρουισμού παγκοσμίως.
Η θυσία αυτή έγινε αντικείμενο εξύψωσης ηθικού πολλών στρατών από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορική εποχή μέχρι σήμερα. Αρχαίοι και νεώτεροι συγγραφείς έχουν χρησιμοποιήσει την μάχη των Θερμοπυλών ως εξαιρετικό παράδειγμα ανδρείας, αυτοθυσίας και άκαμπτης πίστης ενάντια σε δυσμενείς περιστάσεις. Οι επιδόσεις που επέδειξαν οι αμυνόμενοι της μάχης των Θερμοπυλών, κάτω από αντίξοες συνθήκες, έχουν χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης και σχολιασμού σε θέματα εκπαίδευσης, εξοπλισμού στρατού, εκμετάλλευσης των φυσικών τοποθεσιών.
Ό Λεωνίδας πέρα από γενναίος Βασιλιάς υπήρξε μεγάλος Στρατηλάτης Πολέμαρχος τών συμμαχικών δυνάμεων τής Πελοποννήσου.Απεγκλώβισε μέρος τού αγήματος τών Πελοποννησιακών δυνάμεων ,ώστε νά αποτελέσουν δεύτερο κύμα αντίστασης μέ τους άλλους Πελοποννησίους στόν Ισθμό(θά ήταν ή τελική μάχη).Έτσι ό Ξέρξης θά είχε στόν Ισθμό περισσότερους οπλίτες έκ του συστάδην νά αντιμετωπίσει .Καί όπως λένε αναλυτές ήταν σίγουρος πώς θά έχανε τήν τελική μάχη ό Πέρσης βασιλιάς.Τό πλεονέκτημα της Τακτικής υποχώρησης γιά δεύτερο κύμα αντίστασης .
Παράγοντες, που με την σωστή χρήση τους αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος στο πεδίο της μάχης. Το πρότυπο ηρωισμού που αντιπροσωπεύει ο Λακεδαιμόνιος βασιλιάς Λεωνίδας έμεινε διαχρονικό, ενώ αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς καλλιτέχνες και συγγραφείς. Η απάντηση του, "Μολών Λαβέ" έμεινε αθάνατη στην παγκόσμια ιστορία, χαρίζοντας του υστεροφημία ως πρότυπο γενναιότητας, θεματοφύλακα πάτριων αρχών, νόμων και καθήκοντος.
ΜΝΗΜΕΙΑ - ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ
Μετά την αποχώρηση των Περσών από τις Θερμοπύλες,οι Έλληνες, έθαψαν τους νεκρούς της μάχης. Αυτοί που με τα επιγράμματα και τις στήλες τίμησαν τους πεσόντες και πιθανώς αυτοί που τους έθαψαν, ήταν οι Αμφικτύονες που τότε είχαν την έδρα τους στην Ανθήλη (Πυλαία) (μετέπειτα μεταφέρθηκε στους Δελφούς). Έτσι τις τιμές δεν τις απένειμε μία ορισμένη πόλις, αλλά οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου. Προς τιμή των ανδρών αυτών που έπεσαν μαχόμενοι και των άλλων που φονεύθηκαν πριν φύγουν τα τμήματα που έδιωξε ο Λεωνίδας, χαράχθηκαν επιγράμματα από τον Σιμωνίδη τον Κείο.
"Μυρίασιν ποτέ τήδε τριηκοσίαις εμάχοντο εκ Πελοποννήσου χιλιάδες τέτορες"(τεσσαρες).
(Εδώ κάποτε πολεμούσαν με τριάντα μυριάδες τέσσερις χιλιάδες Πελοποννήσιοι).
Στο λόφο του Κολωνού στον οποίο θάφτηκαν ο Λεωνίδας και οι 300 :
"Ω ξειν αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι"
(Ξένε,να πεις στους Λακεδαιμόνιους ότι είμαστε εδώ θαμμένοι υπακούοντες στους νόμους εκείνων).
Επίσης τοποθετήθηκε στον Κολωνό από τους Αμφικτύονες προς τιμή του Λεωνίδα, λίθινο άγαλμα λονταριού, το οποίο δε σώζεται σήμερα, με επίγραμμα του Σιμωνίδη:
"Θηρών με κράτιστος εγώ,θνητών δ'ον εγώ νυν φρουρώ,τώδε τάφω,λαϊνώ εμβεβαώς.
Αλλ'ει μη θυμόν τε Λέων εμόν όνομα τ'είχεν,ουκ αν εγώ τύμβω τωδ'επέθηκα πόδας "
(Από τα θηρία,εγώ είμαι ο πιο γενναίος.Από τους θνητούς, αυτός που τώρα φυλάω στον τάφο που στέκω. Διότι αν ο Λεωνίδας δεν είχε την ψυχή μου, όπως έχει το όνομα μου, σ'αυτόν τον τάφο, δεν θα πατούσα τα πόδια μου).
ΑΘΑΝΑΤΟΙ
Πηγή:
![]() |
Προσθήκη λεζάντας |
Η Μεταμόρφωση του Χριστού επάνω στο όρος Θαβώρ έγινε λίγο προ του Πάθους Του, και συγκεκριμένα σαράντα ημέρες πριν πάθει και σταυρωθεί.
Άλλωστε, ο σκοπός που συνέβη η Μεταμόρφωση, ήταν να στηριχθούν οι Μαθητές στην πίστη ότι αυτός είναι ο Υιός του Θεού και να μη κλονισθούν για όσα θα έβλεπαν τις ημέρες εκείνες. Στα τροπάρια της Εκκλησίας φαίνεται αυτή η αλήθεια. Σε ένα ψάλλουμε: «Προ του τιμίου σταυρού σου και του πάθους, λαβών ους προέκρινας των ιερών μαθητών προς το Θαβώριον Δέσποτα, ανήλθες όρος».
Και στο Κοντάκιο της εορτής λέγεται: «…ίνα όταν σε ίδωσιν σταυρούμενον το μεν πάθος νοήσωσιν εκούσιον τω δε κόσμω κηρύξωσιν ότι συ υπάρχεις αληθώς του Πατρός το απαύγασμα». Επομένως, κανονικά η Μεταμόρφωση του Χριστού έπρεπε να εορτάζεται τον μήνα Μάρτιο, ανάλογα με το πότε εορτάζεται κάθε χρόνο το Πάσχα.
Επειδή, όμως, ο χρόνος αυτός συμπίπτει με την περίοδο της Τεσσαρακοστής και δεν θα μπορούσε να εορτασθεί πανηγυρικά, γι’ αυτό η εορτή μεταφέρθηκε την 6ην Αυγούστου. Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία, αφού προηγείται σαράντα ημέρες από την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβίου), η οποία είναι σαν την Μ. Παρασκευή.
Ουσιαστικά όταν κάνουμε λόγο για Μεταμόρφωση εννοούμε ότι έδειξε την δόξα της θεότητός Του, που την κρατούσε αφανή στο φαινόμενο σώμα, επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να την αντικρύσουν.
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος θα πει ότι ο Χριστός δεν έδειξε ολόκληρη την θεότητα, αλλά μια μικρή ενέργειά της. Και αυτό ο έκανε αφ’ ενός μεν για να πληροφορήσει για το ποια είναι η θεϊκή δόξα της Βασιλείας, αφ’ ετέρου δε από φιλανθρωπία, ώστε να μη χάσουν και την ζωή τους ακόμη, βλέποντας ολόκληρη την δόξα της θεότητος.
Γι’ αυτό, το μυστήριο της Μεταμορφώσεως είναι και αποκάλυψη της Βασιλείας, αλλά και έκφραση της αγάπης και της φιλανθρωπίας του Θεού.
Πηγή: dogma.gr