Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Αριοχώρι, η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος με θέμα «Η ιστορία της Αρχαίας Θουρίας». Εισηγητής ήταν ο Δρ. Γεώργιος Σκούρας, ενώ συντονίστρια στην εκδήλωση ήταν η δημοσιογράφος Δέσποινα Ηλιοπούλου.
Ο κ. Σκούρας παρουσίασε την διαλεκτική εξέλιξη της περιοχής από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και την επικράτηση του χριστιανισμού και αφού συνέδεσε , στο πλαίσιο της αρχαιοκοινωνιολογίας, τους παράγοντες εξέλιξης ανέδειξε τις αιτίες μείωσης της εντροπίας στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Θουρίας .
Η περιοχή της Μυκηναϊκής Άνθειας – Αρχαίας Θουρίας βρίσκεται ανάμεσα στους πρόποδες του Δυτικού Ταϋγέτου και του ποταμού Παμίσου και περιλαμβάνει το πιο εύφορο μέρος της Μεσσηνιακής πεδιάδας όπου σήμερα βρίσκονται τα χωριά: Άγιος Φλώρος, Άγιος Κωνσταντίνος, Άγριλος, Αιθαία, Αλώνια, Αμμος, Άμφεια, Ανεμόμυλος, Άνθεια, Αντικάλαμος, Αιπεια, Αριοχώρι, Άρις, Αρφαρά, Ασπροπουλιά, Βελανιδιά, Βρομόβρυση, Θουρία, Καλάμι, Μικρομανι, Πήδημα, Πλατύ, Πολιανή, Σπερχογεία , Σταματινό.
Η ιδιαίτερα εύφορη περιοχή της Μυκηναϊκής Άνθειας – Αρχαίας Θουρίας είχε ενώσει περιοδικά την τύχη της με την Σπάρτη κυρίως και την Μεσσηνία δευτερευόντως. Και στις δύο περιπτώσεις οι κάτοικοί της ήταν κατά τον Όμηρο «πολύρρηνες και πολυβούται» γι αυτό το Νομισματοκοπείο Θουρίας μπόρεσε να «κόψει» 40 σειρές διαφορετικών νομισμάτων από τον 2ο ΠΧ αιώνα μέχρι τον 3ο ΜΧ.
Την ίδια περίοδο της ευρείας κυκλοφορίας των νομισμάτων στην περιοχή υπήρχε ιερό και μεγαλοπρεπής ναός της Συρίας Θεάς (Dea Syria), ο περίβολος του οποίου αποτελούσε χώρο συνάθροισης των κατοίκων (εμπόριο , συνελεύσεις, δικαστήρια κλπ) , χώρο ανακοινώσεων της εξουσίας και ανάρτησης των αποφάσεων των δικαστηρίων . Πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεγαλοπρεπής ναός της Συρίας Θεάς στην Αρχαία Θουρία ήταν ο μοναδικός στην Ελλάδα κατά τον Παυσανία.
Ο κύριος όγκος των νομισμάτων της παραπάνω περιόδου βρέθηκε στις όχθες τον ποταμού Ευφράτη, στις πόλεις Δούρα Ευρωπός , Ζεύγμα και Ιεράπολις, μετά τις ανασκαφές πολλών Πανεπιστημίων . Αυτό αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης και κυρίως (λόγω του μεγάλου όγκου των νομισμάτων που βρέθηκαν) της έντονης δραστηριότητας των κατοίκων της Αρχαίας Θουρίας στην ευρύτερη περιοχή. Αποφασιστικό και μονοσήμαντο ρόλο για τα παραπάνω έπαιξε το Κοινόν των Κυπρίων που εκείνη την εποχή είχε την δυνατότητα και την αυτάρκεια να κατασκευάσει, να επισκευάσει και να εφοδιάσει οποιαδήποτε πλοίο. Επιπρόσθετα η κοπή των νομισμάτων του Νομισματοκοπείου Θουρίας είχε άμεση εξάρτηση από τον χαλκό που κύρια πηγή του ήταν η Κύπρος. 14/05/2016 farenews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου