Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Οι μαθητές του Γυμνασίου Αρφαρών για ένα καλύτερο διαδίκτυο

Με το φετινό σύνθημα «Ανάλαβε δράση για ένα καλύτερο διαδίκτυο!» («Play your part for a better internet!»), οι μαθητές του Αρμενείου Γυμνασίου Αρφαρών τίμησαν την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2016.


Η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που είναι επίσημος διοργανωτής του εορτασμού στην Ελλάδα, προσκάλεσε τους συνεργάτες της έτσι ώστε να δράσουν και φέτος ως «πρεσβευτές» και πολλαπλασιαστές της ημέρας αυτής, διοργανώνοντας τις δικές τους εκδηλώσεις μέσα στο σχολείο και την τοπική κοινωνία.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου προάγει όχι μόνο το ασφαλές διαδίκτυο αλλά και τη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου. Σε αυτό το πλαίσιο, μαθητές έμαθαν πως μπορούν να αναλάβουν το δικό τους ρόλο στην δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου με το να είναι ευγενικοί, να σέβονται τους άλλους, να προστατεύουν τη διαδικτυακή φήμη - τη δική τους και των άλλων - και να αναζητούν θετικές, δημιουργικές ευκαιρίες.
Εχοντας ως σημείο αναφοράς το δικτυακό τόπο "Ασφάλεια στο διαδίκτυο", οι μαθητές ενημερώθηκαν από την καθηγήτριά τους Μαρία Νικητοπούλου, η οποία είναι επιστημονικός συνεργάτης του Προγράμματος "Αριάδνη", με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρεσβευτής ασφαλούς διαδικτύου, στο Αρμένειο Γυμνάσιο Αρφαρών, για τα παρακάτω θέματα: δημιουργία – συντήρηση ασφαλών ιστοσελίδων, χρήση εικόνων και βίντεο, ασφαλής αναζήτηση εικόνων και πληροφοριών, στο cyberbullying λέμε όχι!, πνευματική ιδιοκτησία, υπεύθυνη online συμπεριφορά για παιδιά και νέους, χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Επίσης, οι μαθητές έμαθαν πόσο σημαντικό είναι να συμβάλουν στην καταπολέμηση των αρνητικών πτυχών του διαδικτύου παίρνοντας ενεργή θέση κατά του εκφοβισμού και κάθε είδους απαράδεκτης (διαδικτυακής) συμπεριφοράς και να αναφέρουν ακατάλληλο και παράνομο περιεχόμενο.
Το σχολείο επικεντρώθηκε σε ένα μοντέλο ενσωμάτωσης της ασφαλούς πλοήγησης, εφοδιάζοντας τα παιδιά με τις δεξιότητες που απαιτούνται για να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών προωθείται η ασφαλής και υπεύθυνη συμπεριφορά στη χρήση των ΤΠΕ όχι μόνο στο σχολείο, αλλά στο σπίτι και σε άλλους χώρους.
Οι έρευνες δείχνουν ότι, μέχρι τώρα, το 19% των παιδιών και των εφήβων που χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο, έγινε στόχος σεξουαλικής παρενόχλησης, ενώ περίπου 25% των εφήβων χρηστών αναφέρουν εμπλοκή σε φαινόμενα διαδικτυακού εκφοβισμού. Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αυτά εμφανίζουν αυξητική τάση.
Αυτό, κάνει επιτακτική την ανάγκη για ενημέρωση και έγκαιρη πρόληψη και τη συμμετοχή του σχολείου ως πρεσβευτή, στην προσπάθεια για το «Ασφαλές διαδίκτυο». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό το συντονισμό του έργου SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το  Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE και σήμερα ο αριθμός των χωρών έχει ξεπεράσει τις 100 παγκοσμίως.    Γράφτηκε από την  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου