ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ,
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Κοιν/ση:
ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
κ. Παναγιώτη Νίκα
ΘΕΜΑ: «Επιχειρησιακό πρόγραμμα 2015 – 2019 Δήμου Καλαμάτας».
Α) Στην Τοπική Κοινότητα Βρομόβρυσης υπάρχει μια σταθερή για πολλά χρόνια δράση στον τομέα της κτηνοτροφίας. Θα έλεγα ότι είναι σε οριακό σημείο στο οποίο να μην αντέχει αύξηση αυτού. Η ιδιαιτερότητα της μορφολογίας (ορεινή και άγονη) δεν επιτρέπει και πολλές επιλογές. Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων εγκαταστάσεων, υπάρχει διστακτικότητα λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στο κρατικό σύστημα και έτσι το ενδιαφέρον περιορίζεται στο να υπάρχει ομαλή πρόσβαση στα κτήματα και τις εγκαταστάσεις.
Όσον αφορά τις διανοίξεις για κεντρικούς αγροτικούς οδικούς άξονες, υπάρχει κάλυψη και απομένουν λίγες και μικρές, όπου και πρέπει να αντιμετωπισθούν σταδιακά. Ο προσανατολισμός της Τ.Κ. Βρομόβρυσης είναι σε μια κατεύθυνση για πολλά χρόνια την κτηνοτροφία όπου θα πρέπει να την στηρίζουμε, πιστεύω όμως ότι θα πρέπει να δοθούν και άλλες κατευθύνσεις για μερίδα πολιτών μη απασχολούμενων δίνοντάς τους έγκυρη ενημέρωση μέσα από ημερίδες και για κάθε Τοπική Κοινότητα ξεχωριστά, σύμφωνα με τη μορφολογία του εδάφους, πετυχαίνοντας διεύρυνση στον τομέα της παραγωγής και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.
Β)Σε επίπεδο ποιότητας ζωής και πολιτισμού στην Τοπική Κοινότητα Βρομόβρυσης, είναι αναγκαίες παρεμβάσεις που θα διαγράφουν εικόνες εγκατάλειψης, κάνοντας έτσι την παραμονή των κατοίκων πιο ευχάριστη και για τους επισκέπτες ελκυστική, αξιοποιώντας κομβικά σημεία του χωριού εκμεταλλευόμενοι το φυσικό περιβάλλον κρατώντας ό,τι χρήσιμο και προσθέτοντας ό,τι είναι απαραίτητο, αναδεικνύοντας Βυζαντινά μνημεία και σε ό,τι παραδοσιακό έχει να κάνει με την επιβίωση των προγόνων μας, που για τις νέες γενιές είναι απίστευτα.
Ξεπερνώντας τοπικιστικές αντιλήψεις θα έλεγα ότι, ως ένα βαθμό, τον πρώτο λόγο σε ένα Δήμο τον έχει η πόλη αντιλαμβανόμενος το μεγάλο βάρος των προβλημάτων της, αυτό όμως δεν εμποδίζει την επιτυχία αυτή που θα πρέπει να έχει ο Δήμος, να την διευρύνουμε από άκρη σε άκρη του Δήμου Καλαμάτας, πετυχαίνοντας τον εναρμονισμό και κοινό βηματισμό πόλης και Περιφέρειας. Κάθε μικρή Τοπική Κοινότητα θα πρέπει να αποτελεί κομμάτι του καθρέφτη του Δήμου Καλαμάτας.
Συγκεκριμένες προτάσεις: Πολιτισμός, περιβάλλον και ποιότητα ζωής. (Με φωτογραφικό υλικό)
1)Κάλυψη του οδοστρώματος της οδού Αγίου Νικολάου (άσφαλτο ή κυβόλιθους) 260m. (Εικόνα 1)
Ιστορικό της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Βρομόβρυσης.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου αποτελεί στολίδι για τη Βρομόβρυση. Έχει αναγερθεί πάνω στα απομεινάρια παλαιότερου Ναού που καταστράφηκε εξ ολοκλήρου από πυρκαγιά το 1880 και ο σημερινός Ναός αποπερατώθηκε μόλις δύο χρόνια μετά το 1882. Την ιστόρησή του εκπόνησε ένα 15χρονο αγόρι καταγόμενο από γειτονικό χωριό. Η τεχνοτροπία μπορεί να μην ακολουθεί πιστά την καθαυτή Βυζαντινή τεχνική, όμως δεν παύει να προκαλεί θαυμασμό και να χρήζει σεβασμού. Δίπλα του υπάρχει ακόμη και σήμερα το κελί που χρησιμοποιούσαν οι Βρομοβρυσαίοι ως Κρυφό Σχολειό. Επίσης έχει χαρακτηρισθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ως διατηρητέο Βυζαντινό μνημείο.
Ιστορικά στοιχεία για την Βρομόβρυση.
Η πατρίδα της σημερινής Βρομόβρυσης είναι η Άνω Βρομόβρυση που έδωσε πολλά στον αγώνα του 1821. Από μαρτυρίες φαίνεται ότι στην Άνω Βρομόβρυση κατοικούσαν από το 1400 κυνηγημένες οικογένειες από το φόβο των Τούρκων και το 1686 – 1715 κατέβηκαν και έχτισαν καλύβες στους συνοικισμούς της σημερινής Βρομόβρυσης, Κρασοπούλα, Σφενδάμι, Δρέμι.
Τα παραπάνω μπορούν να έχουν χώρο και στον τουριστικό χάρτη του Δ. Καλαμάτας και να αποτελούν επιλογή επισκεψιμότητας (σχολικές εκδρομές).
2)Διαμόρφωση–ανάπλαση εκμετάλλευση φυσικού κάλλους στην είσοδο της Τ. Κοινότητας Βρομόβρυσης (Εικόνα 2).
3) Στον κεντρικό οδικό άξονα προς την Κοινότητα Σταματινού, στο σημείο όπου διασχίζει εντός του οικισμού Κρασοπούλα, εκμετάλλευση φυσικού κάλλους χωρίς καμία αλλοίωση, αλλά με προσθήκες που θα κάνουν το χώρο πιο ευπρεπή (χώρος υδρομάστευσης για την κάλυψη πρώτων αναγκών των κατοίκων (εικόνες από το παρελθόν για το πώς επιβίωσαν παλιότερες γενιές (Εικόνα 3).
4) Διάνοιξη και ολοκλήρωση με άσφαλτο μήκους 97 μ. στη θέση «Λέκκα» στο 4ο χλμ. κεντρικού οδικού άξονα Αρφαρών Βρομόβρυσης–Σταματηνού, ιδιοκτησίας Κότσαρη Αποστόλη, δεν έχει οικονομικές απαιτήσεις, έχει εξασφαλιστεί με έγγραφη υπεύθυνη δήλωσή του. Με την παρέμβαση αυτή βελτιώνουμε σημαντικά τον εν λόγω άξονα. Είναι διαχρονική επιθυμία των δημοτών (παράκαμψη στροφών, στο παρελθόν έχουν γίνει ατυχήματα). Η διάνοιξη μπορεί να υλοποιηθεί σε μία ημέρα (Εικόνα 4).
5) Αποκατάσταση οδοστρώματος εντός των οικισμών α)«Δρέμι» μήκους 120 μ. με άσφαλτο ή τσιμέντο, β)«Σφενδάμι» μήκους 85 μ. με άσφαλτο ή τσιμέντο. Τα εν λόγω τμήματα έχουν υποστεί αποξήλωση της ασφάλτου εξαιτίας πλημμυρών (Εικόνα 5).
Εκτίμησή μου είναι πως με προγραμματισμό και όχι ιδιαίτερες δαπάνες, καλή διαχείριση και πρόθεση, όλα τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν.
Ο Εκπρόσωπος της Τ. Κ. Βρομόβρυσης
Κων/νος Αριστομ. Αλιφέρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου