Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΛΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

1. Παλιά παιχνίδια της γειτονιάς Η παράδοσή μας, εκτός των λαογραφικών και ιστορικών στοιχείων που περιέχει, μας έχει αφήσει ποικιλία παιχνιδιών που ζουν ακόμα και στις μέρες μας, διατηρώντας παλιές αναμνήσεις

  • 2. Πεντόβολα Τα πεντόβολα ήταν πέντε πετραδάκια λεία,πέντε βόλοι. Τα έπιανε ένα από τα παιδιά της ομάδας και τα πετούσε στο έδαφος. Κατόπιν διάλεγε ένα και το έπαιρνε στο χέρι του. Αυτό ήταν η μάνα. Κατόπιν πέταγε τη μάνα στον αέρα και με το άλλο χέρι έπιανε από κάτω ένα ένα τα πετραδάκια, ύστερα δυο δυό και ύστερα όλα μαζί. Αν έχανε, συνέχιζε άλλο παιδί της ομάδας κ.ο.κ.
  • 3. Kουτσό Σε ένα άξονα που χάραζαν στο χώμα, έφτιαχναν τρία ή πέντε τετράγωνα διαδοχικά και εναλλάξ.Τα παιδιά ένα-ένα κινούνταν όπως δείχνουν ταβέλη, στο ένα πόδι -κουτσό - σπρώχνοντας και μια πετρούλα από το ένα τετράγωνο στο άλλο, χωρίς να πατήσουν τη διαχωριστική γραμμή ήνα βγουν από το ημικύκλιο ούτε αυτά αλλά και ούτε η πετρούλα που έσπρωχναν.
  • 4. Τυφλόμυγα Ένα παιδί έχει το ρόλο της τυφλόμυγας. Δένουμε γύρω από τα μάτια ένα μαντήλι ή μια πετσέτα, ώστε να μη μπορεί να βλέπει. Μετά τα υπόλοιπα παιδιά κινούνται γύρω του κάνοντας κύκλους και το αγγίζουν, ώστε να του αποσπάσουν την προσοχή. Μόλις το παιδί - τυφλόμυγα πιάσει ένα άλλο παιδί, τότε αφού το ψηλαφήσει προσπαθεί να μαντέψει ποιο παιδί είναι φωνάζοντας δυνατά το όνομά του. Αν καταφέρει να μαντέψει σωστά το όνομα του παιδιού που έπιασε, τότε το παιδί που πιάστηκε γίνεται αυτό τυφλόμυγα. Αν όμως μαντέψει λάθος, τότε το παιχνίδι συνεχίζεται και τυφλόμυγα παραμένει το πρώτο παιδί.
  • 5. Περνά, περνά η μέλισσα Πρόκειται για ένα από τα παλιότερα και πλέον παραδοσιακά παιχνίδια. Χρειάζονται να υπάρχουν τουλάχιστον έξι παιδιά και τα δύο από αυτά κτυπούν παλαμάκια και τραγουδούν: «Περνά - περνά η μέλισσα με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα...». Τα υπόλοιπα πρέπει να περάσουν κάτω απ τα χέρια τους και όποιο παιδί πιάνεται μόλις σταματήσουν το τραγούδι, είναι υποχρεωμένο να διαλέξει με ποιανού το μέρος θα πάει. Τελικά, όταν πιαστούν όλα τα παιδιά και διαλέξουν με ποιανού το μέρος θα πάει το κάθε ένα, τότε όλα τα παιδιά τραβάνε τους άλλους και όποιοι δεν πέσουν κάτω είναι οι νικητές.
  • 6. Tα σκλαβάκια Τα σκλαβάκια παίζονται με μπάλα. Έβγαζαν με λάχνισμα δυο παιδιά και 4 στη μέση. Τα δυο ακριανά παιδιά προσπαθούν να πετύχουν τα τέσσερα με τη μπάλα, ενώ τα τέσσερα προσπαθούν να την αποφύγουν. Όποιο χτυπηθεί βγαίνει έξω. Οι μπάλες φτιάχνονταν συνήθως με κουρέλια.Τα μάζευαν όλα μαζί, κουβάρι, τα τύλιγαν με ένα μεγάλο κουρέλι και το έραβαν.
  • 7. Η μακριά γαϊδούρα Παιζόταν από 10 τουλάχιστον αγόρια σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έφτιαχνε την μακριά γαϊδούρα. Ένα παιδί στεκόταν στον τοίχο σκυμμένο και με το πρόσωπο γυρισμένο σ’ αυτόν. Το άλλο παιδί με τα δύο του χέρια κρατούσε από τη μέση το πρώτο παιδί. Στα πισινά του δεύτερου παιδιού έπιανε άλλο παιδί και ούτω καθεξής, ώσπου να σχηματιστεί ένα μακρύ ανθρώπινο σκυμμένο σώμα. Τα παιδιά προστάτευαν τα κεφάλια τους ανάμεσα στα πόδια του μπροστινού. Όταν ήταν έτοιμη η μακριά   γαϊδούρα, ένα ένα τα παιδιά της άλλης ομάδας πηδούσαν, για να ανέβουν όλα επάνω στις πλάτες της μακριάς γαϊδούρας. Εάν δεν τα κατάφερναν, τότε ήταν χαμένοι. Εάν όμως τα κατάφερναν, η ομάδα της μακριάς γαϊδούρας κουνιόταν, προσπαθώντας να ρίξει κάτω αυτούς που ήταν καβάλα. Την ώρα εκείνη οι επάνω έλεγαν «Δέκα-δέκα την ημέρα και εκατό την εβδομάδα και σαράντα και πενήντα και το γαιδουράκι μου και το σαμαράκι μου, πουρ-πουρ» Και κατέβαιναν νικητές, εάν κατόρθωναν να παραμείνουν καβάλα.
  • 8. ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΤΟ Ένα παιχνίδι που παίζουμε είναι το κυνηγητό. Πρέπει να κυνηγάει ένας και οι άλλοι να τρέχουμε και να μην κρυβόμαστε,το παιδί που κυνηγάει να μην κάνει κλεψιές.Υπάρχει και "ξελέ", δηλαδή να πάει το παιδί που δεν κυνηγάει στο παιδί που είναι πιασμένο, να το ακουμπήσει και έτσι ελευθερώνεται.Επίσης έχει και "μάνα", δηλαδή αυτό το παιδί που δεν κυνηγάει να πάει εκεί και έτσι αυτός που κυνηγάει δεν μπορεί να τον πιάσει. Αυτό το παιχνίδι λέγεται κυνηγητό.
  • 9. Το κρυφτό Ένα παιδί με το πρόσωπο σε τοίχο ή δέντρο, μετράει ως το 100 ανά 5. Μόλις τελειώνει το μέτρημα, προσπαθεί να βρεί τους κρυμμένους. Αν κάποιος προλάβει και πάει στο μέρος που καθόταν αυτός που μετράει και φωνάξει «φτουξελευθερία» σε όλους, τότε ελευθερώνονται όλα τα παιδιά. Ξαναφυλάει ο ίδιος. Αν αυτός που φυλάει, τους δει και τους φτύσει όλους, ο πρώτος που θα βρει τα φυλάει.
  • 10. ΤΑ ΜΗΛΑ Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. Μετά κάνουν"πέτρα-ψαλίδι- χαρτί«, για να δουν ποια από τις δύοομάδες θα είναι μέσα. Η ομάδα που είναι έξω πετάειτην μπάλα με σκοπό να «κάψει» τα παιδιά που είναι μέσα. Τα παιδιά που είναι μέσα πρέπει να τρέχουνεδώ κι εκεί, για να μην τους ακουμπήσει η μπάλα. Αν καείς, βγαίνεις έξω, αν όμως πιάσεις την μπάλα, κερδίζεις ένα μήλο. Ο σκοπός αυτού του παιχνιδιούείναι να πιάσεις όσο περισσότερα μήλα μπορείς. Με κάθε μήλο έχεις μια ζωή παραπάνω, δηλαδή αν καείς παίζεις δεύτερη φορά, γιατί είχες πιάσει μήλο.Ο τελευταίος που θα μείνει πρέπει να δεχτεί δώδεκα συνεχή χτυπήματα χωρίς να τον κάψουν. Έτσι κερδίζει η ομάδα του, αλλιώς κερδίζει η έξω ομάδα.
  • 11. Τα εφτάπετραΤο παιχνίδι αυτό μοιάζει πολύ µε τα κεραµιδάκια, µε τη διαφορά ότι εδώ έχουµε 7 πέτρες και τις στήνουµε στο κέντρο ενός κύκλου µε διάµετρο περίπου δυο µέτρα. Οι παίκτες, όπως και στα κεραµιδάκια ή το τζαµί, προσπαθούν διαδοχικά πετώντας την µπάλα να ρίξουν τις πέτρες. Ότανκάποιος το καταφέρει, οι αντίπαλοι τοποθετούν τις πέτρες γύρω γύρω στον κύκλο και ύστερα πρέπει να πετύχουν τους άλλους µε την µπάλα, καθώςαυτοί προσπαθούν να ξαναστήσουν τις πέτρες στο κέντρο του κύκλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου